Ziua Unirii, comemorată printr-o conferință științifică  

La 25 martie c. s-au împlinit 100 de ani din ziua când Zemstva județului Orhei a votat Moţiunea de unire a Basarabiei cu Patria-Mamă, România. Dar pentru că multă lume trebuia să meargă în acea zi istorică la Adunarea de la Chișinău dedicată Centenarului Unirii, orheienii au hotărât să consemneze aniversarea pe 22 martie, organizând la Biblioteca Publică Raională „A.Donici” din Orhei o conferință cu genericul: “1918 – Anul întregirii ființei noastre naționale”.

Organizator al conferinței a fost Gheorghe Maxian, istoric și publicist, ex-director al muzeului de istorie și etnografie din Orhei, în parteneriat cu biblioteca și cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu” din Orhei, cu participarea profesorului universitar şi publicistului Vasile Șoimaru, conferențiarului universitar de la Universitatea ”George Bacovia” din Bacău, Alexandru Amititeloaie, ex-vicepreședintelui raionului Orhei Sergiu Miron, care au vorbit despre importanța actului Unirii de la 1918 pentru destinul ținutului.

În cadrul conferinţei au fost făcute donații de carte, cei prezenţi au declamat versuri, au cântat și s-au bucurat de sărbătoare. Oaspeții au fost invitați să facă o excursie prin Orhei, vizitând locurile încărcate de istorie românească din municipiu, inclusiv clădirea fostei Semstve, pe frontispiciul căreia se află placa comemorativă cu numele celor 52 de deputați care la 25  martie 1918 au votat Unirea cu Țara.

Reporter ”C”

 

 

 

 

 

 

 

 poze preluate de pe pagina facebook al Bibliotecii Publice Raionale ”A. Donici” 

 

Distribuie

Lasă un răspuns