Ziua Națională a Culturii marcată cu mult fast la Rezina

O parte din cei mai buni dintre cei mai buni pe tărâmul culturii din raion, distinşi cu Diploma Secţiei raionale Cultură

 

Angajații instituțiilor de cultură din raionul Rezina au marcat cu mult fast Ziua Națională a Culturii. Sâmbătă, o mare parte dintre șefii acestor instituții, însoțiți de membrii colectivelor de artiști amatori care activează în localități, bibliotecare, unii primari,  meșteri populari s-au adunat la Palatul raional de cultură ca să marcheze sărbătoarea lor profesională și ziua de naștere a poetului nostru nepereche, Mihai Eminescu.

Majoritatea publicului o alcătuiau colectivele artistice de amatori din sate şi însoţitorii lor, purtând costume naționale, lucru apreciat de către Angela Racu, șefa Secției raionale Cultură, drept una din grijile deosebite ale administrației raionului față de acest domeniu. Asistența a fost salutată și de președinta raionului, Eleonora Graur, (la moment degrevată din funcție pentru că s-a încadrat în competiția pentru mandatul de parlamentară), vicepreședintele raionului Vasile Gobjilă.

După felicitări, Angela Racu și Vasile Gobjilă au înmânat probabil cel mai mare număr de diplome emise vreodată de Secția Cultură a Consiliului Raional Rezina în semn de apreciere a rolului fiecăruia dintre laureaţi la viaţa culturală a comunităţilor. De această mențiune s-au învrednicit șefii căminelor de cultură și ai colectivelor de artiști amatori ce activează pe lângă acestea, membrii unor colective artistice participante la festivaluri internaționale, câteva bibliotecare și meșteri populari etc. Cu o diplomă a Secției Cultură a fost apreciată și contribuția președintei Graur la dezvoltarea acestui domeniu.

Primind mențiunile, primarul de Lalova, Mihail Gotornicean, parohul satului Cinișeuți ș.a, s-au adresat către public cu apelul de a o susține pe Eleonora Graur în competiția pentru mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fapt care a imprimat festivității și o tentă electorală.

După partea oficială a urmat un concert. În fața publicului (din păcate o parte din sală era goală, probabil pentru că lumea nu a fost suficient de informată despre această festivitate), au evoluat ansamblul de dansuri populare ”Floricica” şi formaţia folclorică “Haiducii”, corala ”Doina Nistrului” de la Palatul raional de cultură “Nicolae Lupov”, colective cunoscute în ţară şi departe peste hotare prin talentul şi munca lor de promotori şi valorificatori ai adevăratelor perle culturale.

Surpriza şi deliciul publicului a fost Orchestra de muzică populară ”Folclor” de la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”, în frunte cu dirijorul Petre Neamţu, Artist al Poporului. Mai mult de o oră spectatorii au fost delectați cu un program de piese instrumentale prezentat de orchestră şi maeştrii Vasile Rusu, Vasile Iovu, Anatol Nunu și de melodii alese cu care au ieșit în scenă soliștii Viorica Moraru, Valentin Butucel, Diamanta Paterău, Silvia Gonciar, Nicolae Paliț, Nătălița Munteanu, bucurând cu adevărat spectatorii, fiind răsplătite cu flori și aplauze îndelungate.

 

P.S.: Dacă nu ar fi fost incursiunile cu caracter de agitație electorală și mulțimea de scaune goale, festivitatea, probabil, ar fi putut fi apreciată din ceruri de către Marele Eminescu drept un omagiu adevărat adus culturii și celor care o slujesc cu abnegaţie şi din suflet…

Tudor Codreanu

 

Distribuie

Lasă un răspuns