”Zilele Creangă” la Orhei cu strănepoata scriitorului

Biblioteca Publică pentru Copii „Ion Creangă“ din municipiul Orhei a participat la Festivalul „Zilele Creangă”, ediţia a X-a, care s-a desfășurat în perioada 27 februarie – 3 martie 2020, la Chişinău, Orhei, Iaşi, Târgu-Neamţ și Pipirig. Printre oaspeţi am avut-o şi pe strănepoata scriitorului, Olguța Creangă-Caia.   

 La evenimentul de lansare am fost onoraţi cu prezenţa de scriitorii Valentin Talpalaru, Irene Postolache, Gheorghe Simon, muzeograful Iulian Pruteanu-Isăcescu, însoţiţi de directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă” Eugenia Bejan, poeții Iulian Filip și Ianoș Țurcanu, reprezentanţi ai administraţiei publice locale. Oaspete deosebit al manifestării a fost strănepoata marelui Ion Creangă, Olguța Creangă-Caia (în imagine a doua din dreapta, alături de oaspeţii serbării), cea care păstrează cu sfințenie amintirea strămoșului său și o ține vie prin creațiile sale. Unele dintre acestea au fost prezentate și aduse în dar Bibliotecii Publice pentru Copii din municipiul Orhei care, după cum am menționat, poartă numele străbunicului dumneaei „Ion Creangă“.

În fața copiilor de la instituțiile de învățământ din municipiu și a pedagogilor oaspeții au adus un omagiu marelui povestitor din Humulești, au donat cărți bibliotecii.

După cum ne-a relatat Eugenia Bejan, directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii “Ion Creangă”, pentru prima dată, Festivalul a început la Orhei și doar după asta a urmat partea a doua la Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” al Academiei de Științe a Moldovei, unde au derulat lucrările simpozionului „Ion Creangă – Homer al nostru”. Tot aici au fost expuse comunicările cercetătorilor și scriitorilor din Republica Moldova și România.

”Am avut o întâlnire cordială la Orhei cu participarea autorităților, a micilor cititori, unde atmosfera de sărbătoare a fost transmisă de la om la om. Or, copilăria multor generaţii a fost marcată de poveștile lui Creangă. Am fost martorii unor scene teatralizate emoționante jucate de copii pe baza poveștilor și amintirilor din copilărie a scriitorului, iar prezența a avut posibilitatea s-o cunoască pe dna Olguța Creangă-Caia, firul viu care ne leagă de cel care a fost omul de litere Ion Creangă”, a opinat dna Eugenia Bejan, directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii “Ion Creangă”  

Lucia Brehoi, directoarea

BPC “Ion Creangă” din Orhei

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns