Zeci de milioane de lei, “actualizaţi” de Primăria Orhei. Banii provin de la donatorii afiliaţi lui Ilan Şor

Lucrări în sumă de peste 41 de milioane de lei ar fi fost efectuate în locuri publice, iar bunuri materiale în sumă de aproape 7 milioane de lei ar fi fost oferite instituţiilor bugetare din Orhei cu doi sau chiar trei ani în urmă. Asta susţine Primăria, citată de radioorhei.info, care a întocmit liste cu sute de bunuri şi lucrări, care, în majoritatea cazurilor, ar fi “intrat” pe facturi eliberate de către donatori, încă în anii 2016 şi 2017.

Listele sunt do-minate categoric de către două asociaţii obşteşti afiliate ex-primarului, deputatului Ilan Şor, care nu demult a părăsit ilegal Moldova, deşi se află sub interdicţie, fiind condamnat la 7,5 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare.

Solicitarea Primăriei de aprobare de către Consiliul municipal Orhei a faptului primirii la evidentă, “cu titlu gratuit”, a bunurilor şi lucrărilor cu o vechime de 2-3 ani, în sumă totală de peste 48 mln de lei, nu a fost, însă, satisfăcută. Poziţii rezervate au avut câţiva dintre consilierii municipali, care, la începutul săptămânii, au fost convocaţi în şedinţă extaordinara. S-au abţinut de la vot Ion Codreanu, Mihai Tihon, Alexandru Donica şi Oleg Matei, iar Alexandru Sânchetru, care a lipsit de la şedinţa în plen, şi-a exprimat obiecţiile mai devreme, la şedinţa comisiei consultative din aceeaşi zi.

Contabila-sefă a Primăriei Orhei, Anastasia Țurcanu, care a prezentat proiectul deciziei, a declarat în cadrul şedinţei că nu ştie de ce luarea la evidentă se face atât de târziu. Ulterior, Țurcanu a refuzat să răspundă la mai multe întrebări ale reporterului Radio Orhei privind intenţia de a primi bunuri şi lucrări “învechite”, în sumă de zeci de milioane de lei.

Nu s-a făcut claritate nici în privinţa actelor de primire a valorilor, iar în timpul unei şedinţe consultative liderul fracţiunii majoritare, Pavel Verejanu, a replicat că sunt suficiente doar facturile.

Potrivit datelor Primăriei, o parte din bunurile materiale care ar valora circa 7 mln de lei, ar fi ajuns în anii 2016 şi 2017 la grădiniţele de copii, sub formă de mobilier, veselă, jucării etc., din partea AO Pentru Orhei. Această asociație, de la fondarea sa, în 2015, a fost condusă de mai mulţi apropiaţi ai lui Ilan Şor, iar în prezent în fruntea ei se află Pavel Verejanu. În ce priveşte şefii grădiniţelor, de mai bine de un an, Primăria Orhei a început înlocuirea directorilor în cadrul unei reorganizări instituţionale.

Al doilea cel mai mare donator din listele Primăriei este AIEEI Prosperarea Moldovei care, potrivit facturilor datate cu luna ianuarie 2017, ar fi efectuat lucrări de reparaţie a străzilor, în sumă de peste 13,5 mln de lei. Această asociaţie figurează într-un material al Ziarului de Gardă, ca fiind condusă de Ilan Şor.

Recent Radio Orhei a încercat să obţină lista străzilor care au fost reparate în ultimii patru ani şi a surselor de finanţare a acestora, dar Primăria a refuzat să ofere informaţia solicitată.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns