Vrem să avem şi noi gaze naturale. Ce trebuie să facem?

Satul Trifeşti din raionul Rezina intră în categoria localităţilor conectate la magistrala de gaze naturale. Dar au acces la acest tip de combustibil doar vreo 20 de gospodării. De mai mult timp majoritatea trăitorilor din mahalaua noastră bat la diferite uşi cu rugămintea să fie extinse reţelele de gaze naturale şi în partea respectivă a satului şi să se facă asta prin intermediul programului investiţional al SA “Moldovagaz”, cum s-a procedat în alte localităţi.

Mihai Sparionoapte, pensionar, s. Trifeşti

Redacţia săptămânalului CUVÂNTUL s-a interesat cum ar putea fi soluţionată această problemă şi iată ce am aflat.

 Conform Hotărârii Guvernului nr. 715 din 16 iunie 2008, procedura de gazificare internă a localităților este următoarea:

Etapa 1. Construcția gazoductelor interrurale până la hotarul localităților (responsabil Ministerul Economiei și Infrastructurii, după caz Autoritățile administrației publice locale).

Etapa 2. Elaborarea planurilor-grafice şi documentației de proiect-deviz a rețelelor de gaze din interiorul localităților (responsabile Autoritățile administrației publice locale).

Etapa 3. Colectarea cererilor, în cazul în care 50 la sută din potențialii consumatori şi-au exprimat dorința de a fi conectați la rețea, aflată la etapa proiectării sau construcției (responsabile Autoritățile administrației publice locale).

Etapa 4. Adresarea scrisă a Autorităților administrației publice locale către Operatorul sistemului de distribuție cu solicitarea de a include în planurile investiționale gazificarea străzii, cartierului sau localității respective.

Etapa 5. Aprobarea și coordonarea Programelor investiționale de către organele de conducere ale SA „Moldovagaz” și ANRE.

Etapa 6. Potențialii consumatori achită titularilor de licențe pentru distribuția gazelor naturale tariful pentru serviciile de organizare a accesului la rețeaua de distribuție a gazelor (2970 lei), aprobat conform Hotărârii ANRE nr. 294 din 15.07.2008.

Etapa 7. Titularii de licențe pentru distribuția gazelor naturale efectuează toate lucrările legate de organizarea accesului potențialilor consumatori la rețelele de gaze şi construcția lor până la hotarul teritoriului pe care se află locul de consum al potențialului consumator, suportă cheltuielile pentru procurarea contorului de gaze şi instalarea acestuia.

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns