Voluntariatul schimbă oamenii în bine

Luni, şi la Rezina a fost lansată oficial Săptămâna Națională a Voluntariatului (SNV) cu genericul: „Hai în gașca voluntarilor!”, ediția a X-a, care se va  încheia la 23 octombrie. Evenimentul a fost găzduit de Incubatorul de Afaceri din Rezina şi s-a desfăşurat sub egida AO „Nufărul” şi a întrunit voluntari mai experimentați, dar și novici, inclusiv liceeni, slujitori ai cultelor, funcționari publici, agenți economici, reprezentanți ai sectorului asociativ și mass-media.

 

Moderatoarea întrunirii, Liuba Stavinschi, directoarea AO „Nufărul” și coordinatoare raională SNV 2016 a vorbit despre tipurile de voluntariat și metodele de implicare, experiența obținută în vizitele de studiu în Polonia, de asemenea a prezentat planul activităților SNV 2016 pentru raionul Rezina. Aceste acțiuni sunt diverse și au caracter social, civic, cultural, ecologic, sanitar, etc.

Ludmila Chirilici, membră a Consiliului de Administrare al AO „Nufărul” și voluntară activă în comunitate a menţionat că echipa din raionul Rezina al treilea an consecutiv este una dintre cele mai active în promovarea activităților de voluntariat.

Potrivit dnei Stavinschi, un grup de voluntari din AO „Nufărul” preconizează pe parcursul acestei săptămâni să aducă în ordine mormintele răposaților care o viață au trudit pe tărâmul culturii; creștinii bisericii ortodoxe din Rezina „Înălțarea Domnului” în frunte cu parohul acestei comunități, Stanislav Atamanenco, vor pregăti haine, lenjerie de pat, prosoape, produse alimentare și le vor distribui deținuților penitenciarului din Rezina. În acelaş timp enoriașii bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” vor merge cu daruri la Azilul de bătrâni „Casa bunicilor” din Rezina. Multe activități vor întreprinde elevii Liceelor „Alexandru cel Bun”, „Olimp” și cei de la Școala Profesională din Rezina, dar și voluntarii de la SRL „Trans-Spectru”, AO „Orizont”, SRL „Stetudal Grup”, etc. În această săptămână a acțiunilor de voluntariat vor fi prezente cu diferite activităţi și colectivele bibliotecilor publice „Mihai Eminescu” (Rezina), Cinișeuți, Ciorna, Saharna Nouă, Țahnăuți, Țareuca, etc.

În continuare participanții la eveniment au făcut schimb de experiență cum să organizeze mai eficient acțiunile de voluntariat, să identifice domeniile de activitate, să atingă scopul scontat al voluntariatului, care, în viziunea tuturor participanților, este aducerea luminii și zâmbetului în viața celor amărâți de soartă.    

Totodată  dânșii susțin că voluntariatul aduce schimbări pozitive în societate, schimbă în bine oamenii, comunitățile și lumea.

Ion Perciun       

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns