Voluntariatul – energie pozitivă

Elevii au colectat mere de la colegii lor, iar după ore Gașca Voluntarilor a mers prin localitate cu un mesaj de sănătate și a repartizat mere celor întâlniţi în cale, primid în schimb o îmbrățișare și un cuvânt magic.

Voluntariatul ne ajută să ne regăsim, să simțim bucuria altuia ca fiind a noastră. În perioada 1-7 octombrie elevii din Liceul Teoretic „Ion Creangă” din satul Cuizăuca s-au implicat activ în diverse activități de voluntariat.

Săptămâna Națională a Voluntariatului a fost o bună oportunitate pentru aceștia de a interacționa cu persoane noi, de a ajuta bătrânii din sat și de a învăța lucruri interesante.

Startul acestei săptămâni în liceu a fost dat în cadrul unui careu festiv, la care au participat circa 300 de elevi, profesori, lucrători tehnici. Gașca Voluntarilor a organizat un flash-mob care a avut drept scop promovarea activismului civic şi lărgirea grupului de voluntari.

Interacțiunea cu persoanele din comunitate a făcut deosebit de plăcută activitatea „Un măr în schimb la un cuvânt magic”. Această energie primită în urma activității a persistat pe parcursul întregii săptămâni.

Noi conștientizăm cât este de important să trăim într-o comunitate prietenoasă, de asta am organizat o oră informativă în domeniul egalității de gen. Astfel am promovat ideea că atât băieții, cât și fetele trebuie să aibă oportunități egale de implicare, iar genul nu trebuie să ne dicteze deciziile de viitor pe care le ia fiecare dintre noi. Deciziile noatre trebuie să fie ghidate doar de abilitățile, de dorința și de visurile noastre.

 

Informați și plini de entuziasm, am decis să plecăm la bătrânii din localitățile Cuizăuca și Otac pentru a le oferi o mână de ajutor în treburile gospodărești: să taie lemne, să strângă frunze, nuci și să dea cu vopsea. Suntem fericiți că am avut posibilitatea să discutăm cu bătrânii și să cunoaștem multe secrete ale bucatelor gustoase și cum să îndeplinim mai bine treburile gospodărești. Ne-a bucurat faptul că din ce în ce mai mulți tineri și-au manifestat interesul de a participa în activități de voluntariat.

Mie îmi place mult să fac acțuni de voluntariat. Acestea mă ajută să-mi dezvolt abilități de comunicare, cunosc oameni noi de la care învăț lucruri utile și mă dezvolt multilateral. La moment sunt voluntară în cadrul organizației Y-PEER Moldova, o echipă de educatori de la egal la egal, care promovează un mod sănătos de viață în rândul tinerilor și îi îndeamnă să-și formeze deprinderi sănătoase. Voluntariatul pentru mine înseamnă energie pozitivă și plăcere.

Ana-Maria ODOBESCU, coordonatoare locală în cadrul săptămânii voluntariatului în s. Cuizăuca, coordonatoare de proiect Y-PEER Moldova

Distribuie

Lasă un răspuns