Vladimir Socor: Ce decid aceste alegeri?

Într-un interviu pentru Europa Liberă Vladimir Socor, analist politic al Fundației Jamestown si Eurasia Daily Monitor, specializat în zona Europei de Est, răspunde astfel la întrebarea “Ce decid aceste alegeri?”

„Ce decid? Ce decid sau nu decid? Să spunem care e miza. Miza este una de politică internă, nu este în niciun caz o miză așa-numită „geopolitică”. Miza nu este nici întoarcerea Moldovei într-un spațiu euroasiatic, nu este nici integrarea europeană, miza este aducerea situației din Moldova la mai multă sau mai puțină normalitate. Situația din Republica Moldova nu este una normală, este una morbidă.

Republica Moldova este profund bolnavă, în nicio țară din Europa nu avem o asemenea situație în care statul a fost uzurpat de o grupare de interese condusă de o singură persoană, în care a fost desființată domnia legii, în care nu există piață liberă, este controlată de interese particulare și mass-media, și justiția sunt, practic, controlate. O situație a unui stat profund bolnav, un stat care după criteriile normale internaționale este, de fapt, un stat în pragul falimentării. Nu mă refer la falimentarea tehnică sau financiară, mă refer la falimentarea politică și morală.”

Întrebat dacă, ajungând în Parlament, Maia Sandu și Andrei Năstase ar trebui sau nu să facă front comun cu Vladimir Plahotniuc, Vladimir Socor a răspuns: „În niciun caz! Ar fi o sinucidere pentru Maia Sandu și Andrei Năstase și nici măcar acesta nu e considerentul de căpetenie, faptul că ar fi o sinucidere din partea lor e un considerent de partid, dar nu e un considerent de interes național. Interesul național este schimbarea actualei stări de lucruri, acesta este interesul național deasupra intereselor de partid și aderarea blocului ACUM la o eventuală coaliție cu dl Plahotniuc ar desființa șansele schimbării, ar pecetlui actuala situație, ar cimenta actuala situație de boală profundă a Republicii Moldova, transformând blocul ACUM într-o simplă anexă a partidului puterii, a Partidului Democrat.

Aceasta ca interes național, dar ca interes de partid, să ne gândim la soarta tuturor aliaților dlui Plahotniuc; toți aliații dlui Plahotniuc au fost, pur și simplu, lichidați de către dl Plahotniuc. Întâi cu partenerul de operațiuni financiare al dlui Plahotniuc: Veaceslav Platon – lichidat; aliatul Vlad Filat, PLDM, al dlui Plahotniuc – aliat lichidat; Mihai Ghimpu, Partidul Liberal, Ghimpu și Chirtoacă – aliat lichidat. Lista nu-i completă, lista poate fi prelungită. Dl Plahotniuc și-a sugrumat toți aliații, i-a stors ca pe niște lămâi și i-a aruncat deoparte ca pe niște lămâi stricate și stoarse. A fost soarta tuturor, iar alți aliați ai dlui Plahotniuc rămân aliați de frică, deoarece sunt și ei vulnerabili, Ilan Șor e un exemplu.

Ilan Șor este un aliat captiv al dlui Plahotniuc, e un aliat prizonier, e dat în judecată, poate fi condamnat în orice moment, dar își cumpără libertatea relativă și provizorie făcând servicii dlui Plahotniuc”, este de părere Vladimir Socor.

Reporter “C”

 

Distribuie

Lasă un răspuns