Vlad Filat: Iaralov este creierul furtului miliardului, iar Șor principalul beneficiar

Fostul prim-ministru Vlad Filat a afirmat că Serghei Iaralov, persoană apropiată ex-liderului PDM, Vlad Plahotniuc, este creierul care a zămislit „furtul miliardului” din sistemul bancar al țării, iar principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Ilan Șor, după care urmează Vlad Plahotniuc.
Într-un interviu difuzat pe 14 iulie la emisiunea Cutia Neagră de la postul TV8 şi citat de ipn.md, Vlad Filat a declarat că Serghei Iaralov a participat la toate discuțiile care au ținut de furtul mi-liardului. „Eu cred că el a fost creierul și cel care a desenat această incredibilă schemă și a stat în calitate de coordonator la capitolul implementare”, a spus Vlad Filat.
Fostul prim-ministru a mai precizat că întreg puzzle-ul în ce privește furtul miliardului a fost cunoscut de Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov și Ilan Șor. „Eu cred că cei mai mulți bani s-au dus la Ilan Șor. Restul beneficiarilor sunt cei care au fost plătiți să tacă, să nu acționeze, să închidă dosare”, a spus Vlad Filat.
Vlad Filat a mai precizat că vina lui în furtul miliardului nu poate fi încadrată la capitolul „răspundere penală”, ci este una politică. „Nu am făcut ce a trebuit să fac ca aceste lucruri să nu se întâmple. Erau foarte multe acțiuni care trebuiau de făcut”, a spus Vlad Filat, care a mai precizat că știa că lucrurile nu merg bine, dar nu a acționat pentru a nu periclita parcursul european al Republicii Moldova. „Acum înțeleg că pentru Republica Moldova ar fi fost mai benefic dacă semna Acordul de Asociere mai târziu, inclusiv chiar să beneficiem de regimul liberalizat de vize mai târziu, dar să avem o clarificare atunci”, a spus Vlad Filat.
Vlad Filat afirmă că ex-premierul Iurie Leancă nu a înțeles pe deplin esența și consecințele acordării garanțiilor de stat în cazul „furtului miliardului”, iar alt fost premier, Chiril Gaburici, a fost împotriva acestei soluții, pregătită de alți autori.
În altă ordine de idei, Vlad Filat a afirmat, că funcția de procuror general în anul 2009 a fost vândută contra sumei de două milioane de euro.
Se spunea că această candidatură va fi din partea lui Serafim Urechean, dar de fapt Valeriu Zubco a fost „candidatura lui Plahotniuc”.
Interviul a fost realizat în Penitenciarul nr.13, unde Vlad Filat își ispășește pedeapsa fiind condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Fostul premier este cercetat și într-un alt dosar penal, pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Vlad Filat pledează nevinovat, calificând cazul său drept unul politic.

Distribuie

Lasă un răspuns