VIDEO// S-au răzgândit în 24 de ore. Armata a ieșit în stradă, deși luni dimineața Dodon spunea că „nu e nevoie de asta”

În dimineața zilei de 23 martie, președintele Igor Dodon declara că nu vede oportună mobilizarea armatei pentru asigurarea ordinii publice.

Spre seară, premierul Ion Chicu îl contrazicea deja pe președinte și afirma că e nevoie de soldați pe străzi. Marți la amiază, decretul de implicare a armatei a fost semnat, iar mașinile cu soldați au apărut pe străzi. De duminică și până luni, în țară au fost confirmate 15 cazuri noi de infectare cu COVID-19.

„Dacă va fi necesar suntem gata să implicăm și armata, dar la această etapă, prin efectivul poliției situația este gestionată. dar am pregătit anumite protocoale pentru a implica inclusiv colegii de la ministerul apărării. Acum nu e nevoie de asta, pentru că se face față situației cu resursele pe care le avem”, spunea Igor Dodon, luni dimineața.

La amiază, Armata a emis un comunicat și a anunțat că vor asigura deplasarea medicilor de la domiciliu la spital și înapoi acasă. Este voba de medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Institutul de Medicină Urgentă și Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii. Aceștia ar urma să fie transportați cu microbuze de tip IVECO și Chevrolet din dotarea Ministerului Apărării.

Seara, macazul se schimbă. Premierul Ion Chicu declară, la ora 22:00, că „este necesar deja, la această etapă să antrenăm efectivul Ministerului Apărării”. „Am discutat cu domnul președinte, care este comandant superior al forțelor armate, și la acest moment trebuie să implicăm efectivul forțelor armate pentru menținerea ordinii și acordarea de suport către MAI a acestei decizii”, susținea prim-ministrul.

Marți, Igor Dodon a semnat decretul prin care Armata Națională a fost mobilizată „pentru a ajuta autorităţile în gestionarea crizei legate de pandemia COVID-19”. Soldații au fost zăriți pe străzile capitalei.

Spre seară, președintele Igor Dodon a spus că moldovenii n-ar trebui să se teamă de mașinile Forțelor Armate, însă i-a sfătuit pe cetățeni să evite locurile publice.

Sursa: agora.md

Distribuie

Lasă un răspuns