VIDEO// Peste 800 de persoane au trecut prin Centrul de triaj Covid-19 din Chișinău, din momentul deschiderii acestuia

Peste 800 de persoane au trecut prin Centrul de triaj Covid-19 din Chișinău, din momentul deschiderii acestuia, cu suspecție la noul tip de coronavirus. Toți au fost testați, iar puțin peste o treime dintre ei s-au dovedit a fi cu adevărat bolnavi. Informațiile au fost prezentate de către directorul instituției, Oleg Crudu, în cadrul briefingului susținut împreună cu ministra Sănătății, astăzi dimineață.

„Sunt deja 3 săptămâni de când a fost activat Centrul de triaj. În acest timp, prin Centru au trecut circa 800 de pacienți. Zilnic în mediu avem 40-50 de pacienți, cu o maximă de 84 de adresări pe zi”, a menționat directorul Centrului de triaj Covid-19.

Acesta a explicat ce se întâmplă cu persoanele preluate de către Centru: „În cazul tuturor pacienților care vin cu Serviciul 112 se efectuează radiologia pulmonară, analiza generală și biochimică a sângelui, analiza gazelor, când este prezent sindromul insuficienței respiratorii. La necesitate se efectuează consultația specialiștilor, cum ar fi a endocrinologul, cardiologul, chirurgul, neuropatologul și alții. Evident că toți sunt supuși testării la Covid-19”.

Astfel, circa 30-35% dintre persoanele testate la infecția cu Covid-19 au rezultatele testelor pozitive: „În cifre absolute ar fi circa 300 de pacienți. Preluarea probelor se face de două ori pe zi, între orele 6.00-7.00 și 13.00-14.00. Rezultatele vin în termen de 6-7 ore, iar pacientul se află în Centrul de triaj de la 7 până la 24 de ore”.

Potrivit directorului instituției, în Centrul Covid-19 sunt asigurate toate condițiile sanitaro-epidemiologice, iar bolnavul se află într-o boxă individuală, într-un spațiu de cel puțin 9 metri, fiind asigurată alimentația de 3 ori pe zi. „Ne străduim la maximum să evităm contactarea unei infecții interspitalicești, atât între pacienți, cât și de la pacient la personalul medical și lucrătorii medicali între ei”, a mai adăugat Oleg Crudu.

Amintim că la 1 aprilie, Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat instituirea IMSP Centrul Covid–19 Chișinău, pentru asigurarea asistenţei medicale pacienților cu statut de suspect/probabil/confirmat la infecția cu noul tip de coronavirus.

Instituția a fost deschisă la 10 aprilie. Pacienții ajunși la centrul de triere sunt testați, iar după primirea rezultatului, în funcție de starea de sănătate pe care o manifestă, sunt transferați în spitalele strategice.

În cadrul centrului activează circa 130 de medici din toată țara, care pot consulta în jur de 300 de pacienţi cu suspecţie la Covid-19.

Sursa: unimedia.info

Distribuie

Lasă un răspuns