VIDEO/ Grădinița de la Mateuți, renovată pe banii României 

A fost inaugurată grădiniță de copii ”Steluța”de la Mateuți, Rezina, renovată cu suportul financiar al Guvernului României. Aceasta este una din cele 845 de instituții reparate în cadrul „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova” pentru care Guvernul de la București a alocat 26 mln de euro, a remarcat la ceremonia de inaugurare a grădiniței ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

Excelența Sa a mai accentuat că prin astfel de proiecte, România dorește ca standardele europene să intre în viața cotidiană a tuturor locuitorilor Republicii Moldova, indiferent de etnie, confesiune sau limba vorbită. ”Cetățenii se află în centrul preocupărilor noastre, iar programele noastre de asistență îi au pe aceștia drept beneficiari”, a menționat ambasadorul.

În cadrul festivității s-a menționat că grădinița construită în anul 1967 nu a beneficiat de reparații capitale. În ultimul timp instituția funcționa doar cu o singură sală, fiind frecventată în medie de 25 de copii.

Lucrările de reparație au vizat schimbarea acoperișului, înlocuirea articolelor de tâmplărie, refacerea sistemul de încălzire și ventilare, a rețelelor inginerești din interior și exterior, rețelelor și echipamentului electric, sistemei de termoficare, amenajarea spațiilor de joacă. Instituția a fost dotată cu mobilier nou. În total au fost cheltuiți 3.017.774 lei, dintre care 2.779.909 MDL oferiți de Guvernul României, iar contribuția locală a constituit 237.865 MDL.

La moment capacitatea grădiniței este de 75 de copii, cu vârste cuprinse între 2 și 7 ani, aici lucrează circa 20 de persoane.
Festivitatea a fost marcată încă de un eveniment important: primarul localității Mateuți, Angela Ursachi și Ion Pravăț, primarul comunei Valea Seacă, județul Bacău, România au semnat un Acord de Înfrățire între cele două localități. Ambasadorul Daniel Ioniță astfel a apreciat acest Acord: ”Legăturile dintre România și Republica Moldova sunt mai mult decât speciale și se bazează pe comunitatea de limbă, de istorie, de cultură și de tradiții. Susținerea parcursului european al Republicii Moldova este un obiectiv strategic susținut în mod constant de România. Profitați de relațiile speciale dintre România și Republica Moldova, precum și de oportunitățile oferite de diversele programe transfrontaliere pentru a urmări consecvent acest obiectiv, care să se reflecte în bunăstarea cetățenilor”.


video Impuls TV

La ceremonie au mai participat secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasievici, președintele Consiliului Raional Rezina, Eleonora Graur, alte persoane oficiale.

Distribuie

One Comment on “VIDEO/ Grădinița de la Mateuți, renovată pe banii României ”

Lasă un răspuns