Viceprimarul de Telenești a descoperit un dinte de mastodont

Victor Bogdan, viceprimarul oraşului Telenești,  fiind la cariera de nisip din Verejeni, a descoperit în nisipul excavat un dinte enorm de fosilă. Ulterior s-a stabilit că acesta este un dinte de mastodont, un strămoș al elefantului, care în timpurile neoliticului ar fi populat regiunea noastră.

Viceprimarul a prezentat dintele la Muzeul raional de Istorie şi Etnografie din Teleneşti, iar de acolo l-a contactat pe Teodor Obadă, cercetător ştiinţific la Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Savantul s-a grăbit să vină la Telenești pentru a vedea descoperirea.  Dânsul a fost asaltat cu întrebări de către funcţionarii curioşi de la primărie. Exponatul într-adevăr s-a dovedit a fi un fragment de craniu cu ultimul molar superior stâng de mastodont, care a aparținut unui tetralophodon longirostris – rudă îndepărtată a elefanţilor contemporani,  care după dimensiuni era mult mai impunător decât elefantul de azi.

Teodor Obadă a promis că dintele descoperit pe teritoriul raionului va fi cercetat un timp la Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, apoi va fi transmis în colecţia Muzeului de Istorie şi Etnografie din Teleneşti.

Dl Obadă nu exclude că la cariera din Verejeni vor continua săpăturile şi că ar putea fi găsite și alte fragmente ale scheletului de mastodont. Vârsta depozitelor în care a fost colectată piesa este estimată la circa 11,5 milioane de ani. Argilele nisipoase mai adăpostesc și resturi de moluşte marine, care sunt pe larg răspândite în zona oraşului Teleneşti şi care dovedesc faptul că aici s-ar fi aflat o zonă de avandeltă a Mării Sarmatice, unde s-ar păstra încă multe resturi de schelete de animale dispărute demult. Dna Elena Ilescu, directoarea muzeului din Teleneşti, ne-a relatat că dintele respectiv va fi cea mai veche piesă în colecţia instituţiei.

”Nu avem deocamdată fragmente de fosile care ar fi trăit cândva pe teritoriul R.Moldova, dar avem pregătit un loc anume pentru asemenea exponate”, a remarcat dna Ilescu.

 Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns