Verdict dur al Comisiei de la Veneția // Guvenul Sandu a fost învestit legal, iar deciziile Curții Constituționale sunt „fără precedent”

Comisia de la Veneția a calificat vineri drept fără precedent deciziile Curții Constituționale a Repulicii Moldova din 7-9 iunie. Comisia a constatat că Guvernul Sandu a fost învestit legal, iar termenul în care Parlamentul urma să-și aleagă organele de conducere și să formeze Guvernul a expirat la 10 iunuie și nu la 7 iunie, așa cum constatase CC de la Chișinău, relatează anticorupţie.md

Comisia de la Veneția a concluzionat că hotârârile Curții Constituționale privind termenul limită de formare a guvernului, dar și cele de suspendare temporară a președintelui și numire a primului-ministru ca președinte interimar „nu au fost fondate pe Constituția Republicii Moldova”.

Avizul Comisiei a fost pregătit la cererea Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, după ce deciziile Curții Constituționale au creat o situație de criză în Republica Moldova.

„În legătură cu deciziile Curții Constituționale din 8 și 9 iunie, Comisia de la Veneția constată că drepturile procedurale ale președintelui și parlamentului au fost grav afectate de numărul și viteza mare (o zi sau două zile pe parcursul unui weekend) cu care Curtea a decis asupra unor cazuri foarte sensibile, cu repercusiuni semnificative asupra instituțiilor statului.

Nici președintele, nici Parlamentul nu au fost reprezentați și nici nu au avut șansa de a-și prezenta argumentele în fața Curții.
Experții Comisiei de la Veneția spun că nimic nu a sugerat că situația din țară la momentul respectiv era una de urgență, în ciuda expirării iminente a termenului de trei luni. Dimpotrivă, ei menționează faptul că evoluțiile din Parlament au sugerat că un timp suplimentar ar conduce la soluționarea crizei prin formarea unui nou guvern”, se transmite în comunicatul Comisiei de la Veneția.
În ceea ce privește modul de calculare al termenului de trei luni pentru formarea unui guvern stabilit de CC, Comisia de la Veneția consideră că este unul ”fără precedent”.

Potrivit calculului acceptat al limitei de trei luni, prevăzută în Codul Civil, termenul pentru formarea unui nou guvern a expirat la 9 iunie, trei luni calendaristice după confirmarea rezultatelor alegerilor. 9 iunie fiind o duminică, termenul aplicabil a fost, probabil, 10 iunie. Prin urmare, Comisia spune că investiția Maiei Sandu la 8 iunie a întrunit termenul legal.
Comisia „atrage atenția asupra caracterului excepțional al procedurii de revizuire a hotărârilor Curții Constituționale”.
Guvernul de coaliție condus de Maia Sandu a fost învestit la 8 iunie, de o majoritate parlamentară formată din deputații Partdiului Socialiștilor, condus de Zinaida Grecianîi și ai Blocului ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu și Platforma Demnitate și Adevăr, condusă de Andrei Năstase. .

Cu o zi înainte de decizia Comisiei de la Veneția, președintele Curții Consttuționale a Republicii Moldova, Mihai Poalelungi a demisionat.

Distribuie

Lasă un răspuns