Veniturile ratate de R. Moldova în carantină

Moldova a ratat granturi de 100 de milioane de euro. În acelaşi timp, potrivit unei analize efectuate de economistul IDIS “Viitorul”, Veaceslav Ioniţă, în martie-aprilie 2020, veniturile la buget au fost cu 2,3 miliarde de lei mai mici decât cele planificate iniţial. Pe de altă parte, în primele cinci luni ale acestui an, veniturile la bugetul de stat au constituit 13,95 miliarde de lei, în scădere cu circa 830 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate de premierul Ion Chicu, care e convins că situația e „gestionabilă”, scrie mold-street.com.

Potrivit premierului Chicu, situația bugetară se ameliorează treptat. „Dacă în luna aprilie am avut o diminuare a veniturilor față de aprilie 2019 cu 960 milioane lei (cu 31,3%), apoi în luna mai această diminuare este de 3 ori mai mică – 307 milioane lei (10,7%)”, susţine şeful Executivului într-o postare pe pagina sa de facebook.

Această evoluţie pozitivă are însă o explicaţie. În primul rând Banca Naţională a Moldovei a transferat pe 15 mai 2020 în bugetul de stat suma de 218 milioane de lei din profitul său, ceea ce anul trecut nu s-a întâmplat.

În al doilea rând, în luna mai 2020, a fost cu o zi de lucru mai mult decât în mai 2019. În condiţiile în care încasările medii zilnice în luna mai 2019 au fost de circa 150 milioane lei, astfel mai avem alţi circa 150 milioane lei.

I.Chicu dă asigurări că statul „își va onora toate angajamentele sale financiare, inclusiv salarii, pensii, investiții capitale”.

La rândul său, Veaceslav Ioniţă concretizează că cea mai mare scădere a veniturilor a fost înregistrată în aprilie, când veniturile au scăzut cu 1,6 miliarde de lei, faţă de cele planificate. Este cea mai mare scădere din istoria Republicii Moldova şi cu 23,3% mai mici decât în aprilie 2019″, constată expertul.

Potrivit lui Ioniţă, creditul oferit necondiţionat de FMI a salvat bugetul pentru lunile aprilie-mai, dar în afară de FMI, Guvernul practic nu are nicio capacitate suplimentară de a se împrumuta din exterior. Asta în condiţiile în care în acest an avem de restituit 3 miliarde de lei împrumuturi, luate anterior.

Distribuie

Lasă un răspuns