“Vei deveni soră medicală?” „Eu voi deveni asistent medical!”

Combate stereotipurile legate de această profesie

Deși această meserie este practică aproape sută la sută de femei, totuși și unii băieți aleg să îmbrățișeze această profesie. Așa a fost în cazul lui Andrei Frățescu, cunoscut ca președintele Consiliului Raional al Tinerilor din Orhei, voluntar al Centrului de tineret Orhei și activist pentru drepturile și sănătatea tinerilor. Andrei învață la Colegiul de Medicină și va deveni asistent medical. Cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali, UNFPA a decis să povestească istoria sa.

„De mic am știut că vreau să fac ceva pentru a ajuta oamenii”, își începe povestea Andrei. „Când a trebuit să-mi aleg viitoarea profesie, sfaturi erau multe în familie, dar eu am fost ferm. Fie fac medicină, fie nu învăț deloc”.

 Așa a ajuns să devină student la Colegiul de Medicină din Orhei, pe care îl va absolvi anul viitor și va deveni asistent medical.

La început familia sa era sceptică, dar a văzut cât de entuziasmat se întoarce de la ore și l-a susținut. Era sceptică și atitudinea celor din jur: „Vei deveni soră medicală?”, era întrebarea pe care o auzea frecvent din partea rudelor sau a unor cunoscuți.

“Eu voi deveni asistent medical”, le răspundea cu fermitate Andrei. „Mi-am propus să combat acest stereotip. Orice meserie poate fi atât pentru femei, cât și pentru bărbați, important să-ți placă și să o faci cu plăcere”.

În grupa lui Andrei, din cei 25 de studenți, 23 sunt fete. Acest lucru nu l-a descurajat, dimpotrivă – l-a motivat și mai mult or, pentru Andrei, profesia de asistent medical este o vocație.

„Asistentul medical este eroul din prima linie, el intră primul în contact cu oamenii care au nevoie de ajutor. Noi suntem cei care oferim primul ajutor medical, susținere emoțională, dar și îngrijire continuă, pentru a ne asigura că tratamentul prescris de medic este urmat de pacient”, spune tânărul.

 Medicina îmbinată cu voluntariatul

Andrei își dorește foar-te mult ca atunci când va ajunge să profeseze, să contribuie la fortificarea sistemului medical. Pentru asta muncește mult, atât la colegiu, cât și în timpul liber, când practică voluntariatul.

Fiecare oră liberă pe care o are o petrece fie la Centrul de tineret Orhei, fie în discuție cu alți colegi și tineri, cărora le educă cultura de a avea grijă de propria sănătate.

„Se spune că tinerii sunt sănătoși, deoarece sunt tineri. Este și acesta un stereotip, pe care trebuie să-l combatem. Sunt sănătoși acei care au grijă de sănătatea lor. Tinerii şi tinerele de azi se confruntă cu mulți factori de risc și consecințele unui comportament riscant – alimentația nesănătoasă, fumatul, alcoolul, infecțiile cu transmitere sexuală, sarcinile neplanificate. Prin munca mea, încerc să combat aceste riscuri în rândul semenilor”.

Viitorul asistent medical este sigur că va continua inițiativele de promovare a sănătății nu doar în calitate de voluntar, dar și ulterior, din postura de profesionist. Deja anul viitor el va absolvi Colegiul și va obține calificarea de asistent medical.

Până atunci, are un mesaj pentru toți colegii de breaslă, asistenții și asistentele medicale din țară: “Profesia noastră este una nobilă. Trebuie să ne mândrim cu ea. Ceea ce contează cu adevărat este satisfacția sufletească pe care o obținem atunci când ajutăm oamenii”, spune încrezător tânărul cu un optimism specific vârstei de 20 de ani.

  Sursa:UNFPA

Distribuie

Lasă un răspuns