Veaceslav Platon: Patru miliarde de lei din frauda bancară pot fi întoarse statului astăzi

Fostul deputat, omul de afaceri Veaceslav Platon, cel care a fost condamnat la 30 de ani de închisoare în două dosare penale, susține că o parte din suma fraudată din sistemul bancar al Republicii Moldova poate fi în prezent recuperată. Într-o ediție specială, realizată în penitenciar, a emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, omul de afaceri a explicat cum este posibil acest lucru, transmite IPN.

Potrivit lui, în procesul de devalizare a sistemului bancar a fost formată o datorie artificială de două miliarde de lei a Băncii de Economii față de „Victoriabank”. „Banii nici n-au ieșit din „Victoriabank”, am toate dovezile. „Victoriabank” este responsabilă pentru un acord de escrocherie? Este responsabilă”, spune Veaceslav Platon.

Fostul deputat spune că i-a vândut lui Vladimir Plahotniuc „Victoriabank”, în care deținea acțiuni împreună cu câțiva parteneri de-ai săi, pe 13 noiembrie 2014, iar creditul a fost acordat pe 19 noiembrie. „Ei au dat două miliarde – aceasta este o datorie-escrocherie. BEM a primit două miliarde de bani cheș. „Victoriabank” trebuie să întoarcă banii”, susține fostul deputat.

Potrivit lui, în această situație trebuie returnată și dobânda pentru cinci ani. „Iată patru miliarde de lei care astăzi pot fi întoarse statului”, afirmă omul de afaceri.

Veaceslav Platon a fost reținut în iulie 2016, fiind cercetat penal pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 de milioane de lei. Omul de afaceri a fost condamnat la 30 ani de închisoare în baza a două dosare penale. Veaceslav Platon pledează nevinovat.

 

Distribuie

Lasă un răspuns