Veaceslav Ioniță: Cum Moldova a ,,economisit” în ultimii 5 ani 1,3 miliarde lei pentru sănătate

Expertul economic Veaceslav Ioniță menționează că în ultimii cinci ani sistemul de sănătate publică din Moldova a primit cu 1,3 miliarde lei mai puțin decât a fost planificat inițial.

„Astfel în ultimii 4 din 5 ani sistemul de sănătate publică a primit mai puțini bani decât s-a planificat inițial și doar într-un singur an cu 100 milioane lei mai mult decât planificarea inițială. Recordul a fost stabilit în 2019 când pentru sănătate s-a alocat cu 464 milioane lei mai puțin decât s-a planificat inițial. Sistemul de sănătate este o cenușăreasă a politicului moldovenesc și toate economiile încep de la reducerea cheltuielilor pentru sănătate”, punctează expertul.

cheltuieliIoniță spune că Moldova alocă cel mai puțin pentru sănătate, comparativ cu restul statelor din Europa. La noi se alocă doar 4,1% din PIB, cea ce este de peste 2,3 ori mai puțin decât media europeană. Alături de noi se află Turcia cu 4,2% PIB și România cu 5,2%, explică expertul.

PIB„Dacă analizăm în cifre absolute, atunci situația devine mult mai dramatică. Moldova alocă doar 195 Euro per capita, cea ce este de 14,2 ori mai puțin decât media din UE. Următoarea țară după noi este Albania, care alocă de 3 ori mai mult pentru sănătate sau 583 euro per capita. Din Uniunea Europeană cel mai puțin alocă pentru sănătate România, dar totuși și ea alocă de 5,3 ori mai mult decât Moldova, sau 983 Euro per capital”, menționează Veaceslav Ioniță.

Cheltuieli europa
Distribuie

Lasă un răspuns