Vasilisa Pometkova: Studiem conexiunile multiculturale și de pe site-ul săptămânalului CUVÂNTUL

Vasilisa Pometcova, directoarea Bibliorecii pentru Copii din Comrat le vorbeşte unui grup de copii despre istoria, cultura, tradiţiile şi obiceiurile etnicilor din raionul Teleneşti. 

Lansarea proiectului ”Conexiuni interculturale-societate unită” la Biblioteca pentru Copii din Comrat, care este implementat concomitent şi la bibliotecile din Râșcani, Telenești, Taraclia, Soroca, a început cu trecerea în revistă a raionului Telenești. Proiectul include în sine studierea istoriei, tradițiilor, culturii și obiceiurilor etniilor care trăiesc în Republica Molova, ne-a informat Vasilisa Pometcova, directoarea instituției:

”Este unul din cele mai complicate proiecte care le-am fi avut vreodată. Am avut două etape de concurs care au fost susținute, astfel am dovedit cu colegele mele că acesta este proiectul cel mai interesant or, a cunoaște cultura și tradițiile celor care sunt de altă etnie este imperios necesar. Partea cea bună e că am elaborat proiectul respectiv toate cele cinci directoare de biblioteci, care ne-am unit într-o echipă. Este al șaselea mare proiect implementat de către biblioteca noastră, la care participă şi copii de la 13 ani în sus”, a spus dna Pometcova, adăugând că, un sondaj realizat printre beneficiarii bibliotecii a demonstrat că anume această categorie este mai puțin informată despre minoritățile naționale şi religioase din republică, dar și că îi interesează tema respectivă.

”Am fost la Telenești acum trei ani, tot în cadrul unui proiect comun cu biblioteca publică. Am fost impresionați de natura din zona Codrilor, de arhitectură, cultură, istorie, dar mai mult ca orice – de oameni. Acum, de ajutor în studierea raionului Teleneşti ne este site-ul săptămânalului CUVÂNTUL, de unde aflăm despre oameni interesanți, tradiții, cultură, probleme. Ne impresionează că lumea nu este indiferentă vs. de fenomenele vieții sociale, sunt mulţi autori de inițiative civice interesante. Trezesc interes știrile desfășurate despre festiva-luri, târguri și expoziții de meșteșuguri populare. Am avut întâlniri cu elevii de vârsta respectivă, unde le-am povestit despre aceste lucruri interesante. Le-a plăcut mult”, a mai adăugat dna Pometcova.

Proiectul ”Conexiuni interculturale – societate unită” se realizează în perioada noiembrie 2019 – octombrie 2020”.

Ion Cernei

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns