Vasile Căpăţină a înveşnicit memoria consătenilor deportaţi din Zahoreni

În memoria celor 130 de victime ale regimului totalitar stalinist-comunist a fost oficiat un serviciu divin. În dreapta – Vasile Căpăţină, originar din Zahoreni, locuitor al satului vecin Podgoreni, raionul Orhei, autorul proiectului.

 La Zahoreni, raionul Orhei, a fost inaugurat un monument în memoria celor 130 de consăteni victime ale deportărilor operate de regimul stalinist în iulie 1941 şi iulie 1949. Monumentul are înălţimea de 3,5 metri, partea de jos este din beton armat şi este încununat de o răstignire din marmură. Acesta a fost edificat cu cheltuiala proprie a lui Vasile Căpăţină şi membrilor familiei sale.

Zahoreni este una din localităţile ex-judeţului Orhei care a pătimit cel mai mult în urma deportărilor staliniste. Dintre victimele regimului cea mai în vârstă, Parascovia Petco, era născută în 1886, iar cea mai tânără – Andrei Șova, avea doar un an.

Nu m-am apucat așa, dintr-un capriciu, să-l ridic. Mai întâi am citit la biblioteca din Orhei cele trei vo-lume ale cărţii lui Aleksandr Soljenițin Arhipelagul Gulag, apoi am studiat istoria fiecărei familii deportate de la noi din sat. Trebuie să vă spun că satul atunci a rămas fără cei mai buni gospodari. Timofei Șova, spre exemplu, era croitor, adică omul care de fapt îmbrăca lumea. Vă închipuiți ce era în Zahoreni după acel iulie 1949”, spune autorul proiectului. 

Şi numele lui Vasile Căpățină este pe placa de marmură. Dumnealui menţionează că toată familia lui Fiodor Căpăţină figura în lista deportaţilor și Studebaker-ul însoţit de 8 soldați venise în noaptea de pomină să-i ridice. I-a salvat mama sa, care vorbea puţin limba rusă – ea a demonstrat ofițerului însărcinat cu deportarea carnetul de ostaş roşu al soţului şi o gramotă pe numele lui, adusă de pe front. Soldaţii i-au lăsat în pace, dar frica de deportare i-a urmărit încă mulţi ani. Apropo, Andrei Șova, pruncul inclus în lista deportaţilor, tot a rămas în sat – tatăl său a reuşit să-l transmită unui vecin şi copilul a trăit cei 7 ani până au fost eliberaţi părinţii la bunica sa. Despre cele întâmplate Andrei Șova, acum învățător pensionar, a povestit consătenilor în cadrul ceremoniei de inaugurare a monumentului.  

Ţin bine minte când s-au întors mama și tata din Kurgan! Nu-mi amintesc să mai fi avut în viaţă așa toamnă fericită cum a fost cea a anului 1956”, a menţionat Andrei Șova, care peste 40 de ani a predat fizica și matematica copiilor din sat. 

Sătenii au depus flori la monument, iar elevi de la gimnaziul din localitate au declamat versuri de Grigore Vieru și Dumitru Matcovschi. 

Ion Cernei                                                                                     

Distribuie

Lasă un răspuns