Valentin Rotari, PSRM Profilul candidatului

Valentin Rotari, 56 de ani, de formare este profesor de istorie, ştiinţe sociale şi drept. A participat la Războiul din Afganistan, a lucrat la Şcoala profesională din Rezina, la Postul Vamal Rezina, iar în ultimii ani este administrator sistem documentar la societatea cu răspundere limitată de brochiraj vamal fondată şi administrată de soţia sa. A fost înaintat la funcţia de primar de Rezina de OT Rezina a PSRM, membru al câruia este la moment.

 

După 23 de ani de activitate în Serviciul vamal, impus să demisioneze

După absolvirea Institutului Pedagogic Ion Creangă din Chişinău, Valentin Rotari a fost repartizat la şcoala profesională din Rezina. După un an de lucru a fost mobilizat şi trimis să lupte în Afganistan, unde s-a aflat doi ani. Apoi a revenit la catedra de profesor la aceeaşi instituţie. În 1993 este angajat în calitate de inspector  în Serviciul Vamal. În 23 de ani de serviciu în această instituţie, parcurge calea de la simplu inspector până la şeful Postului Vamal Rezina în grad de locotenent-colonel. Potrivit spuselor dumnealui, confirmate şi de câţiva foşti colegi de serviciu, în 2016 a fost impus de către conducerea Serviciului Vamal, nu fără concursul conducerii democrate a raionului Rezina, să demisioneze. “Vineri preşedinta raionului Eleonora Graur m-a întrebat ce probleme am, iar luni la şedinţa ordinară de la Serviciul Vamal mi s-a pus condiţia: ori scriu cerere de demisie, ori nu voi trece atestarea ordinară. Am depus cerere. Motivul – conducerea raionului considera că am fost în relaţii bune cu nişte activişti locali ai PLDM, deşi până atunci eu nu aveam nicio relaţie cu partidele politice”, spune Valentin Rotari. Câţiva foşti colegi de serviciu, cu care am vorbit, l-au caracterizat pe V. Rotari ca un specialist de performanţă în domeniul vamal.

 

Salvarea familiei – firma soţiei

Conform declaraţiei de venituri depusă la Consiliul electoral de circumscripţie Rezina în calitate de candidat pentru alegerile locale din 20 octombrie c., în 2017-2018 Valentin Rotari a beneficiat de un ajutor de şomaj în mărime de 25850 lei, dar şi de un salariu de 69915 lei de la firma soţiei sale, Brochtimex SRL. În aceeaşi perioadă, soţia sa a ridicat, de la aceeaşi firmă, un salariu de 170 mii lei, dar şi un venit de 4 mil. 627 mii 659 lei. Iar de la vânzarea unui garaj, unui automobil şi darea în arendă a altui automobil familia Rotari a mai încasat 179 mii lei.

Soţii Rotari dispun de 2 loturi intravilan cu suprafeţele de 0,0487 şi respectiv 0,0118 ha, un apartament cu suprafaţa de 46 m2, o casă de locuit de 145 m2, 69,8 % dintr-un spaţiu comercial de 280 m2 şi un garaj de 40,6 m2, dar şi de trei automobile: două Forduri Galaxi fabricate în 1998 şi estimate la câte 20 mii lei fiecare şi un Toyota RAV-4 din 2019 procurat la preţul de 28 mii euro. La conturi bancare soţii Rotari păstrează peste 3 mil. de lei.

 

Şansele candidatului PSRM: vom trăi şi vom vedea

În Rezina candidaţii formaţiunilor de stânga totdeauna s-au bucurat de susţinerea unei părţi apreciabile a electoratului. La alegerile locale precedente, de exemplu, reprezentantul PSRM,  acumulând 19,67% din sufragii, s-a situat pe locul doi în primul tur, dar în al doilea tur a pierdut cu o diferenţă de circa 800 de voturi în faţa candidatului PDM. Care vor fi preferinţele electoratului la 20 octombrie? Solicitaţi să răspundă la această întrebare, cea mai mare parte din cititorii săptămânalului CUVÂNTUL participanţi la un chestionar, au răspuns: vom trăi şi vom vedea.

Tudor Iaşcenco

 

Acest articol apare în cadrul proiectului “Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns