Vadim Lelic, PDM

Integritatea în activitatea politică

Vadim Lelic, născut în a. 1972, a absolvit Facultatea de Istorie și Psihologie la Universitatea Pedagogică Ion Creangă din Chișinău. În administrația publică locală a venit din business și acum încheie al treilea mandat de primar al orașului Telenești. Toate scrutinele le-a câștigat din primul tur. Candidează la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr.14 Telenești, din care fac parte majoritatea localităților din raionul Telenești şi din raionul Șoldănești.

Primul mandat de primar, în 2007, Vadim Lelic l-a câștigat având o susținere masivă din partea Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD). În 2008 majoritatea reprezentanților din raionul Teleneşti ai acestui partid au părăsit formațiunea, invocând dezacorduri cu politica promovată de conducerea PPCD și au aderat la PLDM. Alegerile generale locale din 2011 și 2015 Vadim Lelic le-a câștigat deja ca reprezentant al Partidului Liberal Democrat. În actuala campanie electorală (2019) candidează pentru un mandat de deputat din partea PDM, la care a aderat în 2018, alături de mai mulți demnitari ajunși anterior în funcții pe listele PLDM.

 

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Așa cum notează în declarația sa de avere depusă la CEC în campania electorală 2019, Vadim Lelic, împreună cu o altă persoană, este fondator al SRL LV&TR care prestează servicii de morărit. Dar afacerea principală a familiei Lelic sunt două case de schimb valutar în oraşul Telenești. Una a fost fondată în 1996, iar alta în 2005. În ele Vadim Lelic deține cote-părți de 80% și, respectiv, 20%, cu valoarea de 400 mii lei și 100 mii lei.

La sediul uneia dintre aceste case de schimb, la începutul anilor 2000, Vadim Lelic a fost împușcat de un grup de persoane care a încercat să sustragă banii din încăpere. Lelic a suportat atunci câteva intervenții chirurgicale și după multe luni de tratament a revenit la muncă.

În anii 2017-2018 salariul său de primar a constituit 221 386 lei, iar de la casele de schimb valutar familia sa a avut un venit de 86 mii lei.

Vadim Lelic are în proprietate o casă estimată la 165 mii lei, un apartament de 36,5 m2 cu valoarea cadastrală de 222,5 mii lei, un spațiu comercial cu suprafața de 147,3 m2 și prețul de 266,7 mii lei, toate dobândite până a fi ales în funcția de primar. El mai declară trei terenuri intravilan, în unul dintre care deţine o jumătate și un teren agricol cu suprafața totală de 0,1587 ha, dar și un automobil Șkoda fabricat în 2009 și procurat în 2010 la prețul de 400 mii lei.

 

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

La sfârșitul anului 2018 Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul a editat, cu sprijinul Consiliului Europei, o Antologie a bunelor practici ale autorităților publice locale din Republica Moldova. Dintre cele 37 de bune practici descrise în antologie, regiunea Orhei este prezentată doar cu două istorii şi ambele vizează autorităţile oraşului Teleneşti.

În același timp, în investigația ”Licitații cu șiretlic”, publicată în decembrie 2017, portalul Anticorupție.md nota că în Telenești lucrările de reparație a unor drumuri, desfășurate în 2016, au costat mai mult decât se planificase inițial, după ce autoritățile locale au contractat o firmă a unui consilier democrat dintr-un sat din raion. Firma se angajase să livreze pietriș pentru reparația străzilor din oraşul  Telenești și din satele Mihalașa Nouă şi Mihalașa, fiind singura admisă la concurs după ce alți trei concurenți care au depus ofertele au fost descalificați ori s-au retras.

Peste jumătate de an de la prima licitație de achiziționare a pietrișului, grupul de lucru pentru achiziții din cadrul primăriei a dispus majorarea cu 221.625 lei (15%) a valorii contractului, fără a specifica în documente pentru care drumuri anume a fost achiziționat pietrișul.

Peste alte patru luni, într-o nouă licitație publică, administrația orașului a mai cumpărat pietriș tot pentru reparația străzilor din oraşul Telenești, satele Mihalașa Nouă şi Mihalașa, de la aceeași firmă. Și de data aceasta s-a făcut prin două contracte: primul a fost de 1,6 mln lei, iar peste 5 luni valoarea lui a fost majorată cu 200 mii lei.

Contactat de autorii investigației, primarul a declarat atunci că majorarea contractului de achiziție a pietrișului din 2016, iar apoi și noile achiziții de pietriș din 2017 de la firma respectivă au fost necesare pentru că drumurile se stricau în continuu. „Nu am inclus în contract denumirea străzilor pe care urma să fie așternut pietrișul pentru că nu știam care stradă va necesita de urgență reparație”, a răspuns atunci Vadim Lelic.

 

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Moldovacurata.md

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

 

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns