Unica şansă este unirea forţelor

Bine ar fi să nu am dreptate, dar cele întâmplate de la 2009 încoace dovedesc contrariul. Adică, toate permutările, “trădările” membrilor partidului comuniştilor din R.Moldova au fost regizate şi bine gândite pentru a împinge pe scena politică alte partide de influenţă, iar unele din cele existente să  fie distruse. Aşa a ajuns Marian Lupu în fruntea PD, Igor Dodon şi Zinaida Greceanâi – în fruntea PSRM, A.Reşetnicov şi Ko în rândul aşa-numitor social-democraţi, iar Pl s-a dispersat în câteva partiduţe fără viitor.

Ultimele alegeri prezidenţiale la fel demonstrează că politica moldovenească este dirijată şi manipulată din aceleaşi 2-3 centre. Mai multă lume se aştepta după alegerile prezidenţiale fraudate din toamna trecută la o explozie socială serioasă. Dar aşa-numitele partide proeuropene au luat apă în gură şi alegerile au fost validate. Nimeni nu reacţionează nici la acţiunile condamnabile ale noului preşedinte, care în realitate promovează doar interesele partidului său şi ale regimului de la Moscova. Tac preşedinţii de partide şi partiduţe, tac membrii acestora. În loc să se unească pentru a scoate ţara din prăpastie, politicenii noştri mai fată din când în când câte un nou partid, aprofundând dezbinarea. Cât se poate, oameni buni?! Sau credeţi că lumea noastră atâta şi aşteaptă? Vă înşelaţi amarnic. Dezideratul “Unire, moldoveni!” ar trebui respectat în primul rând de cei care se doresc eroi naţionali şi care nu înţeleg că ţara, de fapt, are nevoie astăzi de un singur erou-unificator, care să unească toate forţele sănătoase în numele unui scop naţional comun.

Da, e mai uşor să încropeşti un partid şi să aştepţi campania electorală, decât să convingi pe alţi pretinşi lideri să renunţe la o funcţie principală contra uneia secundare, la interese personale în numele unor interese naţionale… Dacă la alegerile prezidenţiale recente toate formaţiunile care se pretind a fi proeuropene ar fi făcut cu adevărat un front comun, promovând un candidat destoinic, acum altă făină s-ar măcina la moara cu numele R.Moldova. Dacă acest lucru nu s-a făcut la alegerile prezidenţiale din 2016, atunci este inevitabil să se facă la următoarele alegeri. După mine, mai avem o singură şansă de a ne salva viitorul. Această şansă este întruchipată în electoratul unionist şi proeuropean, care trebuie unit cât nu e  târziu într-o forţă unică. Acest deziderat se poate realiza prin unirea tuturor partiduţelor într-o singură formaţiune, în frunte cu un Consiliu alcătuit din co-preşedinţii acestora şi având un program unic de activitate. 

Pe de altă parte, reieşind din situaţia creată, Sfatul Ţării 2 ar trebui de urgenţă să ia sub control situaţia, fiind unica forţă  civică reprezentativă din R.Moldova, aleasă de către 1725 de delegaţi la Congresul de constituire a Sfatului Țării 2 pe 27 martie 2016. Anume Sfatul Ţării 2 ar trebui să se situeze în fruntea Mişcării civice, non-violente, pentru a păstra şi promova  valorile  noastre naţionale, a ţine aprinsă flacăra unităţii noastre, vectorul  european  al  României Mici, cum ar trebui să numim Republica Moldova. 

Iacob Cazacu, s. Vadul-Leca, raionul Teleneşti

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns