Unele categorii de pensionari trebuie să dovedească la CNAS că sunt în viaţă

Cetățenii care locuiesc în alte state, dar primesc pensii din R. Moldova, sunt obligaţi să prezinte în fiecare an, până la 31 decembrie, la Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) certificate care să ateste faptul că sunt în viață, scrie Ziarul Naţional.

CNAS anunță că, din 688 de beneficiari de pensii achitate moldovenilor aflați pe moment în Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania și Germania numai 471 de persoane au prezentat certificate de viaţă până la 31 decembrie 2019.

În caz de neprezentare a certificatului de viaţă, transferul pensiei acordate pentru 217 beneficiari de pensii va fi suspendat de la 1 ianuarie 2020, iar plata pensiei se va relua de la data suspendării, numai cu condiţia de prezentare a certificatului, prin care se confirmă faptul aflării persoanei în viaţă.

Certificatul de viaţă poate fi descărcat de pe pagina web oficială a CNAS şi prezentat personal de solicitant la oficiul central al CNAS sau la orice CTAS. Totodată, beneficiarii de pensii stabiliţi permanent pe teritoriul altui stat contractant au dreptul să se adreseze la instituţia competentă a statului de domiciliu, solicitând confirmarea prin ştampila instituţiei competente a acestui stat şi semnătura persoanei responsabile că certificatul de viaţă a fost semnat şi datat personal de către beneficiarul pensiei.

 

Distribuie

Lasă un răspuns