Unde-i, totuşi, miliardul?

Cei 250 de milioane de dolari anunțaţi în Parlament, pe 15 octombrie 2015, de către procurorul general de atunci, Corneliu Gurin, ca fiind mita pe care ar fi luat-o fostul premier Vlad Filat de la Ilan Șor, s-au „transformat” la Curtea de Apel Chișinău în… 23,6 milioane de dolari, scrie Ziarul Naţional.

Sursa citată aminteşte într-un articol la temă că peste două luni după reţinerea lui V.Filat, procurora responsabilă de caz, Adriana Bețișor, anunța triumfător într-o conferință de presă că a trimis dosarul lui Vlad Filat în judecată. „Suma mijloacelor financiare de care a beneficiat Filat este de circa 800 de milioane de lei, provenite din “Banca de Economii”. După opt luni de la arestarea lui Vlad Filat și un proces cu ușile închise, Judecătoria Buiucani a anunțat verdictul: nouă ani de închisoare, 60 de mii de lei amendă și confiscarea bunurilor acestuia.

Însă, cu două zile înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale, pe 11 noiembrie 2016, completul de judecată de la Curtea de Apel, îi incriminează lui Vlad Filat că a primit 23,6 milioane de dolari, păstrându-i termenul de nouă ani de închisoare. 

Apărarea, la rândul ei, afirmă că dosarul politicianului nu are nimic cu frauda bancară, iar pe masa judecătorilor ar fi „un ceas”, „un automobil” și „niște bilete la avion”.

“Dacă facem calculele de rigoare, reiese că judecătorii îi incriminează lui Vlad Filat 9,4% din suma anunțată de fostul procuror general, Corneliu Gurin în Parlament și 59% din cea pronunțată de Adriana Bețișor în conferința de presă de pe 23 decembrie 2015.

Menționăm că suma care îi este incriminată lui Vlad Filat constituie 2,2% din miliardul de dolari fraudat. Deocamdată, justiția din R. Moldova nu a dat vreun verdict vizavi de celelalte circa 977 de milioane de dolari delapidate din sistemul bancar al R. Moldova”, precizează sursa citată.

În imagine: Adriana Bețișor. Foto Sputnik.md

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns