Un proiect moldo-nipon la liceul din Căzăneşti

Gazdele, pedagogi şi elevi, purtând kimono-uri, dar şi primarul de Căzăneşti Vasile Sârbu, într-o poză ca amintire împreună cu oaspeţii japonezi.

Ce au în comun Japonia (a doua mare putere economică a lumii, după SUA) și satul, mai concret școala din Căzănești, raionul Telenești? Ei bine, de 15 ani gimnaziul (din 2017 – Liceul Teoretic Adrian Păunescu) are un prieten mai puțin obișnuit, dar foarte prezent în viața copiilor din Căzănești. Vorba e despre crearea, prin intermediul Asociației Moldo-Nipone pentru Cultură și Civilizație (Japan-Moldova Freindship Association; director – Miki Kutsuzawa; directoare executivă – Raisa Brăduțanu, băștinașă din Căzănești) a unui proiect comun de colaborare. Pe ambele le-am întâlnit la Centrul Educațional frecventat anual de 28 de copii din familii cu o situație materială modestă.

Acești copii beneficiază zilnic de un prânz cald, activități educative în afara orelor de clasă, care presupun şi lecții de studiere elementară a limbii, culturii și civilizației poporului japonez.

Trebuie să menționăm, că vara elevii din Căzăneşti sunt vizitaţi de semenii lor din Japonia, care, la rândul lor, iau lecții elementare de cultură și civilizație românească acolo, în țara lor. Atunci, toți copiii, dar și însoțitorii lor (japonezi și români) câteva zile îmbracă kimono-ul japonez, alte câteva zile – ia românească. Se organizează competiții la trântă sau la lupte tradiționale japoneze, se dansează hora și sârba românească, dar și kobuki – dansul tradițional japonez. Nu lipsesc activitățile de aranjament floral, utilizându-se celebra tehnică japoneză – ikebana.

Căzăneștenii sunt foarte recunoscători băștinașei lor, dna Raisa Brăduțanu și fostului director al gimnaziului, dl Leonid Apostol, care au pus bazele acestei colaborări, evoluând în timp și transformându-se într-o prietenie durabilă. Apropo, Asociația Moldo-Japoneză acordă suport unor elevi din Căzănești chiar și după absolvirea școlii. Bunăoară, în acest moment căzăneșteanca Elena Gandrabur, studentă în România (facultatea de canto) este susținută în continuare cu o bursă oferită de prietenii japonezi.

Mai menționăm, că Asociația este sprijinită de Ambasada Japoniei în Republica Moldova, iar colaboratoarea ambasadei, Yoko Kawamura, oaspete des la copiii din Căzănești (plecată, în acest moment, în Japonia pentru a-şi oficia căsătoria), dorește să-și petreacă aici, în Căzănești, călătoria de nuntă, mai ales că vorbește foarte bine româna. Or, acest lucru despre multe vorbește.

În cadrul întâlnirii despre care pomeneam la începutul acestor rânduri am avut şi o discuție la o cafea. Cu dna Raisa Brăduțanu. Şi cu cei doi oaspeţi japonezi. Despre Japonia. Despre Moldova lui Ștefan cel Mare (care a fost prezent la discuția noastră, privindu-ne din covorul de pe perete). Despre viitorul Lumii (ei bine, am observat că japonezii sunt foarte organizați și pregătiți pentru orice provocări ale lumii contemporane). Despre Copiii, care mâine vor fi Maturi și responsabili de calitatea Lumii.

Maria Vleju, şefă adjunctă a Direcţiei Generale Educaţie Teleneşti

Distribuie

Lasă un răspuns