Un primar de la Șoldănești va primi 10 mii de euro de la stat, în urma unei decizii a CtEDO

În imagine: Iacob Guja a declarat pentru IMPULS TV că va lupta în continuare cu sistemul putred.

Lupta pentru dreptate a început acum 15 ani, când şeful Secţiei relaţii cu mijloacele de informare în masă a Procuraturii Generale, Iacob Guja (în prezent primar de Şestaci, raionul Şoldăneşti), a fost concediat pentru că le-a dezvăluit jurnaliştilor documente despre presupusele ilegalităţi din cadrul instituţiei. După ce a trecut prin toate instanţele naţionale, el s-a văzut nevoit să se adreseze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

După hotărârea din 2008 a CtEDO, Guja s-a adresat la Procuratura Generală pentru a fi restabilit în funcţie.

Dar Iacob Guja a fost demis din nou, fiind nevoit să o ia de la capăt cu instanţele de judecată din republică, iar apoi să ajungă la CtEDO.

Curtea a constatat că a avut loc o nouă violare a Articolului 10 din Convenție, că demisia repetată a angajatului a fost o continuare a măsurilor de represiune pentru whistle-blowing-ul din 2003 și o ingerinţă în dreptul reclamantului la libertatea de exprimare.

CtEDO i-a acordat lui Iacob Guja 10.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi material, dar şi 1.500 de euro pentru acoperirea cheltuielilor de judecată.

 

Distribuie

Lasă un răspuns