Un nou semn de apreciere a creaţiei academicianului Gheorghe Mustea

În cadrul recentei şedinţe solemne a Senatului Universităţii de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi, academicianului Gheorghe Mustea, originar din s. Mândreşti, r. Teleneşti i-a fost conferit titlul Doctor Honoris Causa pentru dezvoltarea artei componistice prin crearea a numeroase lucrări de diferit gen: vocal-simfonice, de operă, corale, instrumentale şi vocale de cameră, de muzică pentru teatru şi film, de muzică uşoară, de muzică populară, de muzică pentru copii, dezvoltarea artei dirijorale prin formarea Orchestrei Nationale Simfonice a Companiei ,,Teleradio-Moldova”, înregistrarea în Patrimoniul Naţional a peste 1000 de creaţii ale compozitorilor naţionali şi clasici universali, alte contribuţii, precum şi pentru colaborarea cu Universitatea din Bălţi.

La eveniment au participat Secretara ştiinţifică generală a AŞM, dr.hab. Aurelia Hanganu; pământeanul omagiatului, acad. Alexandru Roşca; membrul-corespondent al AŞM, scriiitorul Nicolae Dabija; m.c. prof. Victor Moraru, coordonator al Secţiei Ştiinţe Sociale şi Economice a AŞM; dr.hab. Victor Ghilaş, directorul Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM; dr.hab. Aurelian Dănilă, președintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, Ghenadie Ciobanu, Vladimir Tăbârță, președintele raionului Fălești, discipoli ai compozitorului.

Rectorul universităţii Ion Gagim, dr. hab., autor a două cărți despre distinsul compozitor şi academician, a trecut în revistă meritele şi cele mai importante realizări ale omagiatului, făcând o succintă referință la calea devenirii sale pentru a crea o imagine, pe cât de posibil, completă a academicianului Gheorghe Mustea, profesor universitar, compozitor, dirijor, instrumentist, dar și om de cultură.

Proaspătul Doctor Honoris Causa Gheorghe Mustea, a a vorbit despre relația sa cu muzica, despre harul pe care i l-a dat Dumnezeu și despre norocul de a avea acest talent,menționând că talentul pe care îl dă Dumnezeu unor oameni trebuie dezvoltat și transmis semenilor. Acad. Mustea își mai dorește ca muzica sa să fie plină de bunătate și să aducă bucurie oamenilor, să le vorbească despre frumusețea și lumina vieții. 

Pe parcursul evenimentului, au evoluat cu numere muzicale Taisia Caraman, solista Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, pianista Rodica Caraulan, fratele maestrului, Andrei Mustea, dar și Corul universității „Caudeamus”.  

Eugenia Tofan, Centrul Media al AȘM

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns