Un milion de euro. Atât ar putea costa cetățenia Republicii Moldova. Cui aparține inițiativa

Cetățenii străini, care vor să dobândească cetățenia Republicii Moldova, ar putea-o obține mult mai „ușor” decât în prezent.

Aceștia trebuie doar să locuiască cel puțin șase luni pe teritoriul țării, să cunoască și să respecte prevederile Constituţiei, să susțină un test la limba română și să deţină un milion de euro în băncile comerciale din Republica Moldova.

Mai mult, cei un milion de euro, plasați în băncile comerciale din Republica Moldova, nu vor putea fi retrași timp de trei ani. Și asta, deoarece, retragerea banilor în primii trei ani de la plasare ar însemna pierderea cetățeniei.

Prevederile sunt incluse într-un proiect de lege, semnat de socialistul Vasile Bolea. Potrivit autorului, iniţiativa legislativă are drept scop stimularea investiţiilor străine în Republica Moldova.

Documentul nu a fost discutat marţi în cadrul sedinței Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică precum se prevedea, din motiv că autorul nu s-a prezentat, a declarat președintele Comisiei, Roman Boțan, pentru UNIMEDIA.

De menționat este că, în prezent, străinii care vor să obțină cetățenia Republicii Moldova, trebuie să locuiască legal cel puțin 10 ani pe teritoriul țării. Pentru apatrizi, refugiaţi şi beneficiarii de azil politic termenul respectiv constituie 8 ani. Totodată, cetățenia RM poate fi obținută în urma căsătoriei cu un cetățean moldovean. Căsnicia trebuie să dureze cel puțin trei ani, iar străinul să-și petreacă cei trei ani de căsnicie pe teritoriul Moldovei. Aceștia trebuie să cunoască prevederile Constituţiei și să susţină testul pentru evaluarea nivelului de cunoaştere a limbii române.

Foto simbol viza.md

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns