Un judecător reţinut şi apoi achitat de instanţe, cere despăgubiri de 1,6 milioane

Gheorghe Popa. Foto zdg

Judecătorul Gheorghe Popa de la Teleneşti, reţinut în flagrant în urmă cu cinci ani şi jumătate, după ce ar fi acceptat 200 USD de la un participant într-un dosar pe care-l avea în gestiune, dar declarat nevinovat ulterior, definitiv şi irevocabil, de instanţele de judecată, a acţionat statul în judecată, solicitând compensarea unor prejudicii totale de 1,6 milioane de lei, scrie zdg.md.

Prima instanţă i-a admis parţial solicitarea şi a decis că statul este bun de plată, după ce i-a încălcat drepturile magistratului, care a revenit, acum un an şi jumătate, în funcţia de judecător.

În iulie 2018, Gheorghe Popa a acţionat Ministerul Justiţiei, dar şi Ministerul Finanţelor, în judecată, solicitând 1 milion de lei cu titlu de prejudiciu moral, 584,19 mii lei cu titlu de prejudiciu material, 15 mii lei cu titlu de cheltuieli pentru asistenţa juridică acordată la examinarea cauzei penale şi 7,3 mii lei cu titlu de costuri pentru combustibilul consumat pentru deplasările la şedinţele de judecată. Dânsul a acuzat faptul că Procuratura Generală, „în scopul manipulării opiniei publice, pentru a crea o imagine de activitate eficientă la descoperirea crimelor şi de a-i ştirbi onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională, a violat prevederile Codului de procedură penală”. Acest fapt, precum şi condamnarea (în prima instanţă) i-a adus atingere onoarei şi reputaţiei profesionale, efectele căreia sunt simţite şi în prezent.

Judecătorul Roman Pascari, de la Judecătoria Chişinău, oficiul Buiucani, a acceptat, în mare parte, solicitările din cererea depusă de Gheorghe Popa. Acesta a dispus ca lui Popa să-i fie achitat un prejudiciu material în valoare de 200 de mii de lei, plus alţi 576 de mii de lei – plata salariului pentru perioada în care a lipsit forţat de la serviciu, dar şi prejudiciul material pentru asistenţa juridică. În rest, a respins solicitările acestuia.

Hotărârea magistratului, care a fost publicată la început de decembrie 2018, a fost atacată de autorităţile statului la CA Chişinău, prima şedinţă fiind programată pentru luna februarie, menţionează sursa citată.

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns