Un festival menit să contribuie la reintegrarea malurilor Nistrului

Festivalul „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov”, care 2 iunie şi-a luat startul pe malul stâng al Nistrului, pe 9 iunie c. a poposit pe malul drept, la Vadul-Raşcov”, Şoldăneşti,  în satul de baștină al marelui poet Dumitru Matcovschi. După cum CUVÂNTUL a menţionat în artiolul “Un festival pe ambele maluri” publicat în numărul precedent, Festivalul urmărește scopul de a consolida relațiile culturale, turistice și de prietenie între 14 sate de pe ambele maluri, situate la poalele stâncilor nistrene, începând cu raioanele Șoldănești și Camenca, până la Dubăsari.

Potrivit Alinei Ciobanu-Balan, preşedinta AO “Casa de acasă”, organizatoarea festivalului, la manaifestaţie au participat  ansambluri folclorice, dansatori, tarafuri din zona Nistrului de mijloc cu un amalgam de cântece, dansuri şi secvențe din spectacole teatralizate. Mai întâi participanţii au fost invitaţi să viziteze mai multe obiectivele turistice din Vadul-Rașcov – Casa-muzeu „Dumitru Matcovschi”, Cimitirul evreiesc, Grotele în stânci, Clopotnița din sec. XV, etc., expoziții de fotografii ale obiectivelor turistice din cele 14 sate beneficiare ale proiectului, expoziții cu desene ale elevilor din Rașcov și Vadul-Rașcov, proiecții de filme cu amintirile celor mai vârstnici locuitori ai acestor sate despre relațiile lor de prietenie cu vecinii de peste Nistru, tradiții, istorie, meșteșuguri, etc.

După masă a avut loc deschiderea oficială a festivalului cu un program artistic prezentat de colectivele artistice din Vadul-Raşcov. În cadrul programului au fost demonstrate 8 costume nationale autentice femeieşti si 2 barbatesti, confecţionate special în cadrul proiectului dat. Apoi a urmat evoluarea colectivelor artistice din s. Raşcov. Copii de pe ambele maluri au participat la un concurs de desene pe asfalt.

În continuarea au evoluat artici amatory din satele Socola, Cuşmirca, Glinjeni, Doroţcaia, Molovate veche ş.a. Au  mai avut loc expoziții și ateliere ale meșterilor populari din zonă, competiții sportive, un flash-mob al dansului „Coasa”, un rug și o horă a prieteniei pe malul Nistrului.

Partenerii și participanții au primi diplome, albume fotografice, calendare și alte suvenire de la organizatori.

Alina Ciobanu-Balan a concretizat că Festivalul a fost organizat în cadrul proiectului „Comorile stâncilor nistrene”, realizat de AO „Casa de acasă” din comuna Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești în parteneriat cu grupul de inițiativă din satul Rașcov, stânga Nistrului. Colaborarea a fost susținută financiar de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

 

Reporter “C”

Distribuie

Lasă un răspuns