„Un doctor pentru tine” – promisiune electorală deşartă

Marele savant şi politician, unul dintre cei mai buni miniştri ai tuturor timpurilor, academicianul Nicolae Testemiţanu, cu care am avut fericirea să activez în Ministerul Sănătăţii pe care îl conducea, ne spunea: „Stimaţi colaboratori ai ministerului, majoritatea populaţiei republicii sunt ţărani, care au nevoie de ajutorul nostru. Noi trebuie să apropiem de satul moldovenesc toate serviciile posibile, ca el, ţăranul, să nu umble necăjit pe drumuri, dar să beneficieze de ajutor medical conform necesităţilor şi posibilităţilor la locul de trai”.

Actualii guvernanţi au născocit proiectul “Un doctor pentru tine”.

Problema asistenţei medicale acordate populaţiei rurale a fost discutată la Congresul Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova din 25 mai 2019. Congresul s-a adresat guvernului cu rugămintea să organizeze centre de geriatrie (pe înţelesul tuturor – disciplină medicală având ca obiect bolile favorizate de îmbătrânire), paturi sociale şi paliative în spitalele raionale sau în unele foste spitale de circumscripţie care au păstrat edificiile şi se află la o distanţă mare de centrele raionale. S-a menţionat că aceste instituţii ar fi bine să fie finanţate după modelul zi/pat, ca pacienţii să fie trataţi în staţionar o perioadă mai lungă. Externarea precoce cu prescrierile tratamentului în condiţiile de ambulatoriu sau la domiciliu nu au rost, fiindcă aceşti pacienţi (e vorba de bătrâni) n-au bani pentru procurarea medicamentelor, dar nici instituţiile medicale n-au condiţii de reabilitare.

A doua propunere a fost ca pe lângă Centrele de Sănătate să fie organizate secţii de fizioterapie, staţionare de zi, cabinete stomatologice, farmacii sau puncte farmaceutice dotate cu aparataj necesar din contul administraţiilor publice locale şi Companiei de Asigurări în Medicină.

Ne-am bucurat când am primit răspuns din partea guvernului că propunerile noastre au fost auzite şi incluse în Bugetul solidarităţii pentru 2020.

Dar noua guvernare revine la proiectul populist „Un doctor pentru tine”, care presupune cheltuieli nejustificate din partea statului şi a pacienţilor.  Zeci de medici sunt impuşi să lase locurile de muncă şi să meargă în sate doar pentru nişte consultări de rutină. Se cheltuie fără niciun efect timp, forţe şi bani. Până la urmă, “beneficiarii” proiectului sunt incluşi în lista de aşteptare pentru spitalizare, aşteptând luni sau ani de zile, sau, pur şi simplu, să revină acasă cu diagnosticul deja cunoscut şi cu recomandări de a se trata în condiţii de ambulatoriu, procurând medicamente scumpe din cont propriu.

Ex-ministra Ala Nemerenco a demonstrat ineficienţa acestui proiect şi esenţa populistă a lui, susţinând propunerile Congresului Uniunii Pensionarilor din R.Moldova. Conform Bugetului solidarităţii pentru 2020, elaborat sub conducerea dnei Nemerenco, se prevedea tocmai ce propusesem noi: organizarea pe lângă spitalele raionale a unor secţii de geriatrie cu tratament de lungă durată, paturi sociale şi paliative, cabinete stomatologice, puncte farmaceutice, secţii de fizioterapie şi alte servicii de sănătate în sate. Dar deocamdată nu-i clar dacă aceste prevederi vor fi realizate în practică.

Majoritatea bolnavilor uneori îşi cunosc mai bine boala decât oricine, dar nu-şi pot permite un tratament eficient din cauza medicamentelor foarte costisitoare, mai ales dacă sunt direcţionaţi în sistemul privat. De aceea, reţetele şi recomandările investigaţiilor rămân pe hârtie. În loc de „Un doctor pentru tine” ar fi bine de studiat de câte radiografii mobile şi staţionare avem nevoie în fiecare raion, astfel ca pe parcursul unui an să fie examinată toată populaţia în scopuri profilactice, cu depistarea precoce a tuberculozei, cancerului şi altor patologii. De introdus mai multe teste în sistemul de ambulatoriu pentru depistarea diabetului, glaucomului, cancerului etc. Cheltuieli minime cu efect maxim! În şcoli, de organizat lecţii de sănătate.

Atunci când PDM a iniţiat proiectul „Un doctor pentru tine”,  am avut o conversaţie cu un secretar de stat de la Ministerul Sănătăţii, care era convins că această campanie nu rezolvă problemele de sănătate cu care se confruntă populaţia din R. Moldova, dar mai mult le aprofundează. L-am întrebat de ce tace şi acceptă proiectul. Fără a scoate un cuvânt, dânsul a ridicat degetul în sus. Ştia săracul că este ascultat…

Dacă vom continua să stăm muţi, cu degetul în sus şi capul plecat în faţa unor neaveniţi, nu mai ieşim din mocirla în care se află medicina autohtonă. Atât timp cât medicii tac şi se conformează unor indicaţii prosteşti, bolnavii plâng, guvernanţii îşi fac interesele, pregătindu-se de scrutinul ordinar….

Foto simbol.

Dumitru NOROC,

membru al Consiliului Uniunii Pensionarilor al RM, Om Emerit

 

Distribuie

Lasă un răspuns