Un arbore pentru dăinuirea noastră în regiunea Orhei

Conform planului MADRM echipa Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în frunte cu ministra Liliana Nicolaescu-Onofrei, sâmbătă, a plantat arbori lângă s. Ţânţăreni, raionul Teleneşti.

Ziua Naţională de Înverzire a Plaiului Un arbore pentru dăinuirea noastră a fost marcată în raioanele din regiunea Orhei prin mai multe acţiuni de solidaritate eco-civică.

Conform Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului  (MADRM), anul acesta din Fondul Ecologic Național va fi alocat un milion de lei pentru procurarea materialului săditor și desfășurarea Campaniei Naționale de înverzire a plaiului. Entitățile silvice ale Agenției Moldsilva au crescut în pepinierele lor peste 14 milioane de puieți, cu un spectru de 60 de specii, printre care preponderent paltin, salcâm, frasin, stejar, nuc, arțar, dar și alți arbori, preconizaţi pentru a fi utilizaţi atât pentru necesitățile proprii, cât și pentru cererile parvenite de la administrațiile publice locale, agenți economici și alte instituții.

Secretara de Stat, Iuliana Cantaragiu a menţionat într-un comunicat de presă, că pe 26 octombrie c. echipa MADRM şi Inspectoratului pentru Protecţia Mediului vor planta puieţi pe malul râului Răut, între localitatea Mitoc şi oraşul Orhei, precizând că „în acest an ne focusăm şi pe restabilirea fâşiilor de protecţie a râurilor”. „Foarte important este ca fiecare dintre noi să planteze anual un copac, dacă vrem să avem o ţară înverzită. În prezent, suprafaţa terenurilor împădurite constituie 11,2% din suprafaţa totală, scopul este să creştem suprafaţa până la 16%, în următorii zece ani. Obiectiv trasat şi în Strategia Moldova 2030”, a mai concretizat dna Cantaragiu.

Şeful Inspecţiei pentru Mediu Orhei, Ştefan Mihalaş, a adăugat că la plantarea pomilor în afară de colaboratorii MADRM au participat şi elevii de la Şcoala Profesională din Orhei, alte instituţii din teritoriu.

După cum ne-a relatat Vasile Adam, director general al ÎS Moldsilva Telenești, 30 de angajați ai Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării au plantat puieţi de salcâm şi platan pe un sector de 1,8 ha de lângă Țânțăreni, raionul Telenești, care aparține Fondului Silvic Național: ”S-a muncit cu entuziasm și sperăm că asemenea desanturi de la Chișinău vor mai fi. Avem la pepinieră o cantitate impunătoare de puieți destinaţi pentru înverzirea teritoriilor a șase raioane din zona de centru”, a adăugat dl Adam.

În raionul Şoldăneşti, potrivit şefului Inspecţiei raionale de mediu, Leonid Paierele, pe 26 octombrie elevii şi pedagogii instituţiilor de învăţământ din teritoriu au plantat circa 600 de arbori de diferite specii (tei, castan, salcâm, nuc) pe teritoriile localităţilor respective. Arborii au fost procuraţi de la pepiniera întreprinderii Moldsilva Teleneşti şi achitaţi cu resurse din Fondul Ecologic Naţional, din care pentru raionul Şoldăneşti au fost rezervaţi 20 mii de lei, a concretizat dl Paierele.

În acelaşi scop, din Fondul Ecologic Naţional, raionului Rezina i-au fost repartizaţi 25 mii de lei, a relatat pentru CUVÂNTUL Grigore Carpov, şeful Inspecţiei pentru mediu Rezina. “Arborii procuraţi cu aceste resurse vor fi repartizaţi primăriilor din teritoriu, care vor organiza plantarea lor în parcuri, scuaruri, pe malurile apelor curgătoare etc. pe parcursul lunii noiembrie”, a menţionat marţi dl Carpov, precizând că puieţii urmează să fie aduşi de la pepiniera din Teleneşti.

Tudor Iaşcenco, Ion Cernei

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns