Un an reuşit pentru producătorii agricoli

Anul 2016 a fost un an roditor pentru agricultorii din raionul Şoldăneşti. În ansamblu, de pe o suprafaţă de 7500 ha, gospodarii au treierat peste 35 mii tone de grâu, recolta medie fiind de 3,8 t/ha. Peste 4 tone a dat hectarul de orz. În opinia agricultorilor, a fost bună şi recolta de rapiţă. De pe suprafaţa de aproximativ 800 ha au fost treierate circa 2 mii tone de boabe.

De menţionat că un aport deosebit în obţinerea acestor rezultate l-a avut colectivul condus de Mihail Sandic din satul Şipca – gospodăria a recoltat în medie câte 50,1 q/ha de cereale.

Printre fruntaşi este şi colectivul condus de Ştefan Guţan din Răspopeni, care a strâns câte 35 q/ha de răsărită, iar gospodăria lui Vasile Belous din Alcedar a recoltat câte 32 q/ha.

Pentru prima dată, şoldăneştenii au recoltat peste 70 mii tone de cereale, din care jumătate este grâu.

A fost bun anul şi pentru pomicultori. În ansamblu pe raion au fost culese peste 350 tone de caise, 3 mii tone de prune şi aproximativ 15 mii tone de mere.

Agricultorii din raion şi-au permis să-şi consolideze baza tehnico-materială. În Şipca au fost construite şi date în exploatare depozite de păstrare a cerealelor cu capacitatea de 3 mii tone şi de păstrare a fructelor cu capacitatea de 1000 tone. Gospodăria Ţărănească „Buruşciuc Nina” din satul Dobrușa a construit un depozit cu capacitatea de 5 mii tone.

În anul 2016 s-a mărit şeptelul de bovine la fermele gestionate de Olga Pisarenco din Olişcani şi Vladimir Rusu din Rogojeni, unde zilnic se mulge în medie la o vacă câte 20 de litri de lapte. La Dobruşa a fost înfiinţată încă o fermă de bovine. Îşi măreşte capacitatea de producere şi complexul de creştere a porcinelor din Cotiujenii Mari.

În imagine: Olga Pisarenco îşi dezvoltă afacerea în zootehnie cu susţinerea Programului “PARE 1+1”.

Andrei Muţuţchi, şeful Direcţiei Agricultură Şoldăneşti

 

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns