Un an fără Viorel Mardare. “Am învățat că toate lucrurile trebuie făcute aici și acum”

Timid, dar plin de viață și cu simț al umorului inconfundabil, așa l-au cunoscut prietenii. Pentru public, însă, rămâne regizorul care a știut să le definească pe toate prin imagini și să lase un loc de gândit. La 9 martie, după un an de la trecerea în neființă, Viorel Mardare rămâne viu prin filmele de scurt metraj și spoturile în care a cuprins toată esența firii de moldovean.

August, 2018 – diagnosticul dur, rostit de medicii germani, avea să declanșeze o luptă contra cronometru. Regizorul a urmat șapte luni de tratament împotriva unei forme rare de cancer. Doar în câteva zile, mii de oameni: prieteni, apropiați și admiratori ai creației sale s-au mobilizat și au reușit să strângă suma de bani de care avea nevoie pentru tratament peste hotarele țării.

„Lume neașteptată, câte odată, oameni la care nu te-ai fi putut gândi vreo dată că pot fi într-atât de omenoși. Vă mulțumesc tuturor. Și în afară de „mulțumesc” nu mai am nimic”, avea să spună regizorul.

Dar și de acolo, de pe patul de spital, Viorel a știut să ofere o lecție de viață fără preț.

Am învățat că toate lucrurile trebuie făcute aici și acum. Că nu ai dreptul să amâni nimic, că n-ai dreptul să spui „lasă că oi face la anul”. Acest „la anul” ar putea să nu vină niciodată

Viorel Mardare

A trecut în neființă la 9 martie, la vârsta de 37 de ani. Creația lui, însă, rămâne veșnic vie. În 2016 apare filmuleţul „Go on. Fruits from Moldova”, în care melodia lui Freddy Mercury este interpretată de moldoveni, purtând mesajul pe care doar Mardare îl putea însămânța.

În 2018, îl poartă pe așa zisul Brad Pitt prin satele Moldovei și-l lasă să guste din tradițiile neamului în lucrarea „BeOurGuest”. Regizorul a creat zeci de spoturi sociale în care sensibilizează și îndeamnă să ne iubim dascălii, să donăm sânge, să avem conștiința curată.

În unul dintre interviurile sale Viorel Mardare, sau cum i se spunea de pe băncile facultății „Posmotrel”, avea să spună:

„Nu ne ajung filme despre noi. Să ne vedem dintr-o parte. Să plângem, să râdem și să ne pună pe gânduri”.

Sursa: agora.md

Distribuie

Lasă un răspuns