Țuțu nu-i ca Ana lui Manole

Se povestește în popor că nu demult, în mijloc de septembrie 2018, atunci când lucrările de asfaltare a străzii Sihastrului de la Schinoasa erau pe sfârșite, localnicii, care în ultimii ani se temeau că vor dispărea cu tot cu case în craterele unicului drum care îi leagă de capitala oligarhatului, au fost răsplătiți pe măsura așteptărilor.

Ei au fost martorii unei „minuni”: pe șantier, nitam-nisam, parcă de niciunde, a pogorât dintr-o limuzină luxoasă, nimeni altul decât… deputatul Țuțu, simbolul integrității morale, puterii fizice și înțelepciunii Partidului Democrat.

Lumea a luat arătarea ca pe un semn profetic, trimis de Sus, probabil de la GBC. În cele mai frumoase tradiții naționale, spre larg interes și mare beneficiu public, ei au vrut, din dragoste cetățenească, să-l muruiască în asfalt pe Țuțu, așa cum a procedat legendarul Manole cu frumoasa lui soție Ana. Asta se știe din baladă pentru ce: sacrificarea odorului trebuia făcută pentru dăinuirea mai de durată a lucrării. Lumea din aceste zone limitrofe numără decenii până văd ceva lucrări de adaptare a cartierelor lor la civilizație și modernitate. Orice lucrare făcută e luată aici de fenomen rar care trebuie întărit să dureze.

Planul localnicilor de consolidare a suprafeței carosabile printr-un act de sacrificare a ceea ce au ei mai scump, a apărut din clipa pogorârii mirifice a deputatului pe șantier. Chiar în momentele în care Țuțu, plutea ca o balerină printre utilajele de asfaltare, arătând cu tot chipul lui grațios că ceea ce se face se datorează în exclusivitate lui și partidului.

Era clar și fără a cheltui o vorbă din și așa extrem de rarefiatul lui bagaj de cuvinte că în legătură cu această minune, localnicii vor fi chemați să-și manifeste recunoștința în alegerile care se preconizează, alegându-l din urne pe Țuțu. Cu atât mai bine, și-au zis localnicii, haideți să-l muruim în asfaltul cu care se fălește. Vrem să-l știm veșnic în preajma noastră pe dragul nostru deputat, întărindu-ne drumurile și asfaltându-ne cărările.

Dar planul lor n-a fost să se împlinească. Țuțu nu e Ana să se lase ademenit de balade triste. Lui iî place viața veselă de partid. A țâșnit în limuzina lui luxoasă și atât l-au mai văzut localnicii. I-a lăsat pe toți cu ochii-n soare.

Imediat după plecarea lui s-au făcut nevăzute și utilajele, lăsând asfaltarea celorlalte zeci de străzi și ulicioare pentru mileniul viitor.

Acum schinoșenii sunt mâhniți, deși au un drum asfaltat pentru care ar trebui să se bucure. Ei nu sunt siguri că acesta va ține măcar până la 24 februarie 2019 din moment ce Țuțu a refuzat să se pună garant, ca Ana lui Manoșe și le-a întors spatele. Iar drumurile electorale, știut lucru, țin în Republica Moldova tot cam atât, cât a ținut apariția-minune a deputatului Țuțu pe șantier.

Valeriu Saharneanu, 5 octombrie 2018

Distribuie

Lasă un răspuns