Tudor Țopa scrie o carte despre Negureni

După lansarea, acum două luni, a monografiei despre satul Mândreşti din raionul Teleneşti (întitulată ”Mândreștenii”), scriitorul şi publicistul Tudor Țopa finalizează o monografie despre istoria și oamenii satului Negureni, tot din raionul Teleneşti. Până la momentul actual sunt gata deja 30 de capitole. Lucrarea urmează să fie una dintre cele mai consistente care s-au scris despre o localitate din regiunea Orhei.

”Satul are o istorie extrem de bogată şi interesantă, pe care cititorul, în deosebi cel care se simte legat sufleteşte de Negureni, urmează încă s-o cunoască. Ceea ce vom dezvălui noi desfiinţează foarte multe mituri despre trecutul satului Ne-gureni, apărute în perioada sovietică. Astfel, noi am descoperit în Buleti-nul Comisiei Istorice a României, vol. IV, că localitatea a fost atestată prima dată în anul 1660, 1923 şi nu în anul 1785, cum se considera anterior. Iar savantul Ion Hâncu în cartea sa ”Vetre strămoșești din Republica Moldova”, editată la Chișinău în 2003, menționa că la Negureni arheologii au descoperit o siliște care datează cu anii 1100 -1300 înainte de Hristos, adică acum 31 de secole”, afirmă autorul cărții. 

Dl Țopa a ţinut să accentueze, că la etapa de pregătire a materialelor pentru carte participă o mulțime de originari din localitate, dar şi de prin alte părţi care au lucrat ca specialiști în diferite domenii la Negureni şi astfel și-au unit destinele cu localitatea respectivă. Aceştea-s poetul Leo Botnaru, autorul cărți ”Copil la ruși”, editată în România şi care scrie pentru cartea despre Negureni un capitol aparte; actorul Emilian Crețu; Ion Sava, originar din Mândrești, dar care în tinerețe a muncit un timp ca agronom în colhozul din Negureni; Vasile Popa, inginer, de asemenea originar din Mândrești, repartizat după studii la Negureni pentru trei ani, dar rămas acolo pentru o viață etc. 

”Am decis să ne scriem amintirile despre Negureni nu întâmplător. Sunt amintiri frumoase despre oameni harnici, populație multilingvă – apropo, aici a trăit o populație de ruteni, aduși de peste Nistru în timpul reformei agrare a lui Stolâpin, care au format satul Negurenii Noi şi care, cu timpul, au fost asimilaţi de populația majoritară. Adică, este o istorie foarte interesantă pentru cititori”, a menționat Ion Sava, în prezent locuitor al Orheiului.

”Am rămas impresionat de capacitatea de muncă a maestrului Țopa, care, la 88 de ani ai săi, lucrează concomitent la mai multe cărți și, spre uimirea noastră, ne-a pus la dispoziție o bază de date inedită despre satul nostru. Așteptăm cu nerăbdare să deschidem cartea”, a menționat la rândul său Ion Popa, primarul de Negureni.                 

Maestrul Tudor Țopa a remarcat că monografia despre s. Negureni va ieși de sub tipar la mijlocul verii, atunci va avea loc și lansarea lucrării.

 Ion Cernei

 

Distribuie

Lasă un răspuns