”Transportul gratuit” al personalului medical din Orhei se face pe banii Spitalului Raional, care sunt încasați de ÎM “Orhei-Transport”

Spitalul Raional Orhei achită pentru transportarea angajaților săi Întreprinderii Municipale “Orhei-Transport”. Despre asigurarea cu transport gratuit a lucrătorilor medicali s-a anunțat în comunicatul administrației raionale și în media afiliată Partidului Șor. Aceste surse nu au menționat însă că pentru transportarea personalului medical, Spitalul Raional Orhei va trebui să plătească bani, asta în contextul în care circulația transportului municipal și celui sătesc a fost sistată, transmite radioorhei.info

Comunicatul Consiliului Raional anunța că ”O decizie în acest sens a fost luată astăzi, 17 martie 2020, de către Comisia extraordinară de sănătate publică a raionului Orhei la inițiativa președintelui raionului Orhei, dl Dinu Țurcanu. Implementarea Proiectului se datorează inclusiv intervenției dlui Pavel Verejanu, primarul municipiului Orhei și dlui Andrei Bostan, directorul ÎM „Orhei Transport”.

La rândul său, media afiliată Partidului Șor (Orhei TV și Televiziunea Centrală) o cita pe 18 martie pe Irina Bogaciuc, vicepreședinta raionului Orhei cu declarația: ”Astăzi de dimineață a venit un demers de la Spitalul Raional precum că mulți lucrători ai spitalului au întârziat la serviciu, din cauza sistării transportului public. Noi am decis să asigurăm spitalul cu transport, deoarece medicii trebuie să lucreze” şi că în cadrul Comisiei extraordinare de sănătate publică a raionului Orhei, în urma solicitării Spitalului Raional Orhei, cu susținerea președintelui raionului, Dinu Țurcanu, primarului municipiului Orhei, Pavel Verejanu și directorului „Orhei Transport”, Andrei Bostan, s-a decis că atât medicii, cât și personalul medical care nu dispun de transport personal, vor fi transportați de la domiciliu către Spitalul Raional Orhei.

La data de 14 aprilie însă, potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, Spitalul Raional Orhei a încheiat un contract cu ÎM “Orhei Transport” în valoare de 223 737,60 lei  pentru transportarea personalului medical în perioada 14.04 -15.05.2020.

În darea de seamă de atribuire a contractului de achiziții publice se spune că anterior a mai fost încheiat un contract de valoare mică privind achiziționarea serviciilor de transport a personalului medical, valabil până la data 13.04.2020. Acesta însă nu apare în registrul Agenției Achiziții Publice.

În darea de seamă din 14 aprilie se mai spune că, contractul anterior urma să expire la 14 aprilie, iar perioada stării de urgență este până pe 15 mai și, în consecință, s-a decis achiziționarea serviciilor de transport fără publicarea anunțului de participare. Totodată, în document se menționează că, la data deciziei, pe platforma SIA RSAP MTender nu a fost posibilă publicarea procedurii de achiziție.

Directorul interimar al Spitalului Raional Orhei, Andrei Stratulat a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că serviciile de transport vor fi finanțate de către Consiliul Raional Orhei.

Pe de altă parte, în dispoziția 10/1 din 9 aprilie a Comisiei pentru situații excepționale a raionului Orhei se spune că pentru asigurarea transportului angajaților Spitalului Raional Orhei din fondul de rezervă al Consiliului Raional Orhei vor fi alocați 35 mii lei.

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns