Transparency International: nu adoptaţi legi care încurajează spălarea banilor

Berlin – Transparency International şi reprezentanţa sa din Moldova solicită legiuitorilor să retragă proiectele de legi înaintate recent Parlamentului şi care urmează să scutească de răspundere demnitarii, oamenii de afaceri şi funcţionarii corupţi la declararea activelor şi proprietăţilor, chiar dacă acestea au fost obţinute ilicit, se menţionează într-un comunicat mediatizat de organizaţiile susnumite.

În ultimii zece ani, un număr impunător de persoane importante şi oameni de afaceri din Moldova s-au îmbogăţit din corupţie. Majoritatea acestora n-au fost deferiţi justiţiei, iar mijloacelor obţinute fraudulos, inclusiv din miliardul de do-lari furat prin frauda bancară şi alte crime la nivel înalt, nu li s-a găsit urma.

Cele două proiecte de legi înaintate Parlamentului vor permite persoanelor şi afaceriştilor să-şi declare activele la o valoare cu mult sub cea de piaţă în schimbul unei amnistii penale.

„Guvernarea nu trebuie să adopte legi care ar încuraja spălarea de bani şi corupţia. Acest fapt va favoriza corupţii şi va compromite combaterea corupţiei în Moldova. Aceasta va fi un semnal că cei corupţi îşi cumpără imunitatea şi va lipsi cetăţenii de mijloacele de stat atât de necesare pentru îmbunătăţirea serviciilor publice”, a declarat Jose Ugaz, preşedintele Transparency International.

Transparency International – Moldova, de rând cu alţi reprezentanţi ai societăţii civile, a protestat împotriva acestor proiecte de legi.

„Guvernarea ia decizii care privează bugetul public şi cetăţenii Republicii Moldova de resurse financiare necesare. E timpul să oprim spălătoria de bani şi nu s-o încurajăm. Guvernanţii trebuie să aplice legislaţia din 2013 care permite colectarea impozitelor pe venitul şi proprietatea nedeclarată, dar să nu adopte legi care le-ar permite celor care s-au îmbogăţit ilegal să-şi legalizeze averile obţinute fraudulos”, a declarat Lilia Carasciuc, directoare executivă a TI-Moldova.

Transparency International, de asemenea, face apel la partenerii internaţionali ai Republicii Moldova să facă presiune asupra guvernanţilor pentru a retrage proiectele de legi. Republica Moldova a primit în noiembrie 2016 prima tranşă din creditul de 179 mil. $ de la Fondul Monetar Internaţional cu menţiunea combaterii corupţiei. Obţinerea tranşei următoare a finanţării trebuie să fie condiţionată de retragerea legilor vizate.

În imagine: Lilia Carasciuc, directoare executivă a Transparency International – Moldova.

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns