Tradiţia va continua peste secole

Biserica Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, satul Peciște.

În data de 31 octombrie, de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, în satul Peciște din raionul Rezina e sărbătorit Hramul. Bucatele alese, voia bună și tradiționala horă sunt de fiecare dată principalele puncte de atracție.

În anul curent, pentru sărbătoarea Hramului a fost rânduită şi sfințirea bisericii. După aceasta gospodarii şi, mai ales, gospodinele se grăbesc să pună masa pentru oaspeții sosiţi de prin toate colțurile lumii.

Hramul satului este ziua când în casa moldoveanului se adună prietenii, rudele şi toţi cei dragi pentru a se bucura împreună de roadele anului, spirituale şi materiale, de sănătate şi bunăstare. Avem un sat pitoresc, cu oameni frumoşi, harnici şi buni la suflet. Sper, ca satul nostru să cunoască o dezvoltare dinamică, direcționată spre atingerea unui nivel de trai cât mai prosper, făcându-ne mai buni în fața prezentului, dar și a viitorului anume prin păstrarea şi perpetuarea tradiţiilor, obiceiurilor.

Satul Peciște este menționat documentar în anul 1470. Biserica Sfântul Apostol și Evanghelist Luca a fost construită în anul 1828 de către boierul din localitate, Luca Duca- Antonie. Lăcașul are o arhitectură sub formă de corabie cu două turnuri și este amplasat pe un deal ridicat la o distanță de 150-200 metri de centrul satului.

Eliza Mihălache

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns