Top 5 locuri demne de vizitat în Republica Moldova

Emilia Hanganu

În topul celor 5 locuri turistice din Republica Moldova demne să fie vizitate de familii, inclusiv care au copii mici, portalul Ea.md a inclus şi câteva adrese din regiunea Orhei.

Este vorba de pensiunea Hanul lui Hanganu din Lalova, raionul Rezina şi pensiunile rustice de la Orheiul Vechi.

 

Potrivit sursei, Hanul lui Hanganu este cea mai mare pensiune din zonă, renumită pentru preparatele culinare deosebite pe care le gătește chiar gospodina casei, dar şi serviciile prestate aici.

Pensiunea Hanul lui hanganu este în proces de dobândire a STG pentru două specialități culinare produse după rețete locale: Prune cu miez de nucă de Lalova și Sarmale Pitice de Lalova. “Prune, vin negru din Lalova, nuci și, la dorință, se poate de pus miere, se poate de pus zahăr”, dezvăluie secretul acestui deliciu Emilia Hanganu, gospodina hanului.

 

„Noi încercăm de mult timp produsele care au fost în sat să le dăm o viață nouă, inițiind și locuitorii să facă aceste produse pe mese de sărbătoare și zi de zi. Mereu facem asta și căutăm să găsim istoria preparatului”, ne spune Sergiu Hanganu, proprietar al pensiunii.

Despre sarmalele pitice de Lalova, gospodina hanului spune că se fac din orez, fără carne, cu foi de viță de vie și/sau varză murată. Se servesc cu smântână.

„Tradiția a apărut din timpuri vechi, fiind două sate alături, cu două biserici diferite și având și hramuri diferite, la hram anume trebuiau să uimească prin ceva. De fiecare dată sărmăluțele se făceau tot mai mărunte și mai mărunte. Așa au apărut sarmalele pitice pe care noi le facem acum la noi la han”, a poveștit pentru EA.md Emilia Hanganu.

„Noi foarte multe lucruri nu le apreciem și nu le cunoaștemşi nu știm a le promova, aș promova potențialul turistic al țării prin oameni și produsele alimentare – două componente foarte importante”, a mai adăugat Sergiu Hanganu.

Pentru experiențe rurale deosebite, dar și culinărie locală savuroasă sunt recomandate și pensiunile de la Orheiul Vechi. Satul Butuceni oferă mai multe posibilități, fiecare dintre ele întrecându-se să propună vizitatorilor cât mai multe activități interactive, inclusiv pentru copii. Dacă duceți dorul activităților casnice sau din grădină puteți cere să vă implicați personal în pregătiri sau să luați sapa și să combateți buruienile din lunca Răutului. Agropensiunea Butuceni, casa din Luncă, Vila Verde sau Vila Roz, Reședința Rotundu, dar și locurile frumoase care înconjoară satul sunt foarte primitoare, inclusiv pentru copii.

Referindu-se la  producția de vin, depozitarea și procesul de îmbuteliere a diferitor tipuri de vinuri, portalul nominalizează Vinăria Asconi, Beciurile Cricova, Complexul Vinicol Mileștii Mici, Chateau Vartely, Et-Cetera, Vinăria din Vale, Chateau Purcari, Kvint, Pivnițele Brănești cu Epoca de Piatră, Vinăria Poiana sau Cojușna ş.a.

 

Distribuie

Lasă un răspuns