”Toiagul Păstoriei”, găzduit de satul Pelivan

La Casa de cultură din Pelivan, una din cele mai mari instituții din raion, duminică s-a desfășurat ediția ordinară a Festivalului raional „Toiagul Păstoriei”, care a întrunit peste douăzeci de formații folclorice, dar și mai mulți meșteri populari din raion.

”De regulă, organizăm acest festival anual, la sfârşit de sezon, în ajunul Sfântului Dumitru, în una din localităţile raionului cu tradiții în domeniul oieritului. Astfel tindem să menţinem vii şi să promovăm obiceiurile și tradițiile pastorale moștenite din moşi–strămoşi spre a le transmite urmaşilor”, ne-a spus Gheorghe Guriuc, șeful Direcției Raionale Cultură Orhei.

”Locul unde a apărut ulterior satul Pelivan era cunoscut în ținut prin numeroase stâni, oieritul a fost îndeletnicirea de bază a locuitorilor din satele aflate în lunca Răutului. A fost una din marele surprize pentru sătenii noștri, să vină duminică la sărbătoare ca să asculte cântece, balade despre destinul uneia dintre cele mai vechi îndeletniciri ale strămoşilor acestui ţinut. Ne-au impresionat mult artiștii amatori de la Cucuruzeni, Ciocâlteni, Centrul raional de Cultură”, ne spus Ion Gamarț, primarul comunei Pelivan.

Reporter “C”

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns