Toate drumurile duc spre Șor? Ce legătură are privatizarea “Air Moldova” cu primarul de Orhei

La o săptămână după ce au fondat compania „Civil Aviation Group”, care a preluat „Air Moldova”, cei doi cetățeni ai Republicii Moldova din această afacere s-au asociat într-o altă companie înregistrată în Republica Moldova cu un off-shore din Marea Britanie, gestionat de doi cetățeni ai Israelului, relatează agora.md cu referire la o investigaţie publicată de Ziarul de Gardă. Decizia israelienilor de a se implica în afaceri la Chișinău a fost luată pe 10 august în orășelul Herzliya, acolo unde se afla, în aceeași perioadă, și Ilan Șor, controversatul primar de Orhei.

Potrivit unei investigații a Ziarului de Gardă, la o săptămână de la înregistrarea „Civil Aviation Grup”, Andrei Ianovici, împreună cu Serghei Melnik, moldovenii care dețin 51% din capitalul social al firmei care a cumpărat „Air Moldova”, au fondat, la 30 august 2018, firma „Air Jet Company”.

Aici, exact ca şi în cazul „Civil Aviation Grup”, Andrei Ianovici deţine o cotă de 25,5%, Serghei Melnik – 25,5%, iar firma britanică „Air Global Group” – 49%. La rândul ei, „Air Global Group”, deşi are adresa juridică în Londra, este deţinută de cetăţeanul israelian Evgheni Mouzika (99%) şi Rami Mashinnsky (1%), născut la Praga, dar şi el cu origini israeliene.

Documentele consultate de Ziarul de Gardă arată că, la crearea firmei din Moldova („Air Jet Company”), compania engleză „Air Global Group” a fost reprezentată, prin procură, de un alt cetăţean israelian – Igor Trachtenberg.

Documentele consultate de Ziarul de Gardă arată că decizia companiei britanice de a se implica în fondarea unei firme la Chişinău a fost luată la adunarea generală a acţionarilor care a avut loc în oraşul Herzliya din Israel la data de 10 august 2018.

Coincidenţă sau nu, Ilan Şor, controversatul primar de Orhei, cel care controlează prin intermediul „Avia Invest” Aeroportul Internațional Chişinău, a efectuat o vizită în Israel în perioada 9-19 august 2018.

În perioada în care se aştepta anunţul despre oficializarea privatizării „Air Moldova”, la companie a fost cooptat un angajat în cadrul holdingului controversatului Ilan Şor, Andrei Nesterov.

Citiți investigaţia integrală în Ziarul de Gardă

Foto simbol Eho.md

 

Distribuie

Lasă un răspuns