Tinerii din Şoldăneşti, dornici să se implice în soluţionarea problemelor din comunitatea lor

 

În imagine: De această instruire s-au arătat interesaţi circa 20 de tineri, dar și cinci adulţi.

Tinerii din Şoldăneşti sunt interesaţi de voluntariat şi activismul civic şi sunt dornici să se implice în soluționarea problemelor din comunitatea lor. Acest fapt l-a demonstrat un grup de adolescenți în cadrul trai-ningului de promovare a voluntariatului și activismului civic.

În debutul activității, participanții la training au identificat mai multe probleme din comunitatea lor, schiţând și o listă de soluții pentru depăşirea sau ameliorarea lor. În opinia tinerilor, dar şi a maturilor care au dorit să se instruiască suplimentar în acest domeniu, diminuarea problemelor în societate este posibilă prin desfășurarea orelor/şedinţelor de informare, a ”meselor rotunde”, a diverse dezbateri, flash mob-uri.

Participanţii şi-au consolidat ideile în timpul unor exerciţii practice, care i-au sensibilizat, oferindu-le posibilitatea să lucreze în grup, să comunice, să se asculte reciproc, să respecte opinia colegului.

Deși cele două noțiuni de voluntariat și activism civic par a fi destul de cunoscute, participanții la training au recunoscut că au descoperit lucruri interesante și utile pentru ei, au învăţat metode şi tehnici noi de a-şi atinge scopurile propuse. Mai mult, aceștia susțin că schimbarea în comunitate începe de la fiecare în parte și este posibilă anume prin implicare activă, cointeresată, antrenând şi comunitatea în schimbarea stării de lucruri.

Potrivit Tatianei Vrăjitoru, specialistă la Centrul de creație pentru copii şi Tineri din Șoldănești, care a organizat și a moderat evenimentul, activitatea de informare și instruire este componentă a proiectului “T.I.M.P.: Tineri, Informare, Motivare, Participare”. Acesta are drept scop multiplicarea informației. Sarcina primordială rezidă în sensibilizarea tinerei generații, cu implicarea ulteriaoră a lor în acțiuni de voluntariat în societate.

Mădălina Stețco, elevă, Liceul “Alexei Mateevici”

din orașul Șoldănești

Distribuie

Lasă un răspuns