"Testează-te la HIV! Te privește! Privește pe fiecare!"

Cu acest slogan, în republică este marcată azi, 1 decembrie, Ziua Mondială de combatere SIDA în cadrul campaniei mondiale “Sănătatea mea – dreptul meu”. Prin promovarea activităților de prevenire, testare, tratament și îngrijiri a persoanelor care trăiesc cu HIV, atitudine tolerantă, nondiscriminare față de persoanele seropozitive, campania accentuează importanța cunoașterii statutului HIV, explorează provocările cu care se confruntă oamenii din întreaga lume în exercitarea drepturilor lor, ne reamintește că dreptul la sănătate este mult mai mult decât accesul la servicii și medicamente de calitate.

Infecția cu HIV reprezintă o problemă primordială de sănătate publică la toate nivelele: global, național, teritorial. Conform datelor UNAIDS, 76,1 milioane de persoane au fost infectate cu HIV și 35 milioane de persoane au decedat de boli asociate SIDA, de la începutul epidemiei. Acces la tratament antiretroviral au 19,5 milioane de persoane, comparativ cu 7,5 milioane în 2010.

În Republica Moldova, la sfârșitul anului 2016, au fost diagnosticate și înregistrate în total 11043 cazuri de HIV/SIDA. Pe parcursul a 9 luni ale anului 2017 a fost confirmată infecția cu HIV la 614 persoane (în 9 luni ale a. 2016 – 644). Infecția cu HIV afectează persoane tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, menținâdu-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală, cu înregistrarea în toate teritoriile.

În raionul Rezina infecția cu HIV este monitorizată și supravegheată de medicul-infecționist din cadrul Spitalului Raional Rezina de comun cu medicul-epidemiolog din cadrul Centrului de Sănătate Publică. Conform ultimelor date statistice, total pe raion infectate cu HIV în 9 luni ale a.c. au fost înregistrate 5 persoane (în 9 luni 2016 – 7 persoane), bolnavi SIDA – 4 persoane (2016 – 2 persoane).

Supravegherea epidemiologică și activitățile de prevenire în infecția HIV pe parcursul anului 2017 au fost efectuate în conformitate cu obiectivele și activitățile Programului Teritorial de prevenire și control a infecției HIV/SIDA și ITS pentru anii 2016-2020, aprobat prin Decizia din 08.12.2016 a Consiliului Raional Rezina.

Un aspect important prezintă identificarea și diagnosticarea precoce a infecției cu HIV. În acest scop este extins accesul la testare HIV prin oferirea testării de către instituțiile medicale și ONG-uri. Testarea și consilierea sunt incluse în Programul Unic de asistență medicală, sunt gratis, benevole și confidențiale.

Persoanelor care trăiesc cu HIV li se oferă tratament antiretroviral și au acces la servicii de asistență medicală, socială. Tratamentul este gratis, se efectuează conform Protocoalelor naționale, nu există listă de așteptare.

Un rol important în promovarea modului sănătos de viață, prevenirea infecției cu HIV în râdul adolescenților și tinerilor, inclusiv prin antrenarea voluntarilor în diseminarea informației, educație de la egal la egal au Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor din cadrul Centrului de Sănătate Rezina.

Această campanie îi încurajează pe oameni să se testeze la HIV, să-și împărtășească opiniile și preocupările în jurul asigurării propriului drept la sănătate și să creeze o mișcare care subliniază importanța ștergerii inegalităților în materie de sănătate.

Alina Chirtoacă, medică-șefă a Centrului de Sănătate Publică Rezina

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns