Teodor Herța, deputatul şi primarul

Teodor Herța s-a născut la 2 februarie 1891, în comuna Alcedar, judeţul Orhei. Agricultor, primar, boier și deputat în Sfatul Țării, organismul care a exercitat puterea legislativă în Republica Democratică Moldovenească în perioada 1917-1918. A fost cel mai mare băiat din familie, având un frate mai mic, Vasile Herța, boier și el în comuna Alcedar.

Familia Herța se trage dintr-o viță de răzeși care s-au remarcat prin vitejie în lupta împotriva turcilor pe timpul domniei lui Ștefan cel Mare. Drept răsplată, prin hrisov domnesc, ei au fost împroprietăriți de domnitor cu terenuri în zona județului Orhei. Bărbații familiei Herța aveau respectul celorlalți membri ai comunității și erau numiți “căpitan Vasilică” sau “căpitan Toderică”. În cazul a diverse conflicte apărute între săteni, aceștia se duceau la: „căpitan Toderică” sau „căpitan Vasilică” și acolo erau sfătuiți cum să rezolve disputele, doar cei care nu erau mulțumiți de soluția dată mergeau la judecătorie, puțini fiind aceștia.

Tânărul Teodor a făcut armata în garda personală a ţarului Nicolai al II-a. După întoarcerea la vatră a fost ales deputat în Sfatul Țării. A fost căsătorit și a avut 2 copii, un băiat pe nume Alexandru și o fată Alexandra. Băiatul nu a fost căsătorit cât a locuit la Alcedar, în schimb fata a fost măritată cu preotul-cântăreț Nicolae Ioan Porubin care a slujit în parohia Alcedar în perioada 1948 – 1953, după care a plecat la soția sa în România.

Familia Herța a locuit lângă fosta baie a comunei Alcedar, în casa unde a locuit ulterior Axentie Calugher. În perioada 1920 – 1930 Teodor Herţa a fost primar al comunei Alcedar.

Din spusele consăteanului Ion Bumbac, născut în anul 1929, primarul Herţa mergea prin sat și spunea cu mândrie la lume “eu v-am unit”,  lumea mulțumindu-i pentru acest fapt, dar și pentru ajutorul pe care acesta îl acorda consătenilor.

Ultimii ani petrecuți în comuna Alcedar și plecarea de aici a fost în modul următor:

Începându-se cel de al Doilea război mondial și ocupând forțele ruse Basarabia, în 1940, domnul Teodor s-a refugiat în România, familia lui rămânând la Alcedar. După plecarea ruşilor boierul Teodor revine acasă, dar după aceea se retrage cu întreaga familie în România. Care a fost soarta de mai departe a dumnealui şi a familiei noi nu cunoaştem.

Vasile  Bumbac, student la Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă”

 

Distribuie

Lasă un răspuns