Tenderul pentru procurarea ambulanțelor a fost suspect, ex-ministră

Fosta ministră a sănătății, muncii și protecției sociale, Ala Nemerenco, spune că tenderul pentru procurarea ambulanțelor a fost suspect. În opinia sa, cu suma de 10 milioane de euro, solicitată de către câștigătorul licitației, ar fi putut fi procurate mai multe ambulanțe și de o calitate mai bună.

Contactată de IPN, Ala Nemerenco a remarcat că nu poate spune cu exactitate dacă anunțul privind livrarea ambulanțelor, făcut luni de către șeful statului, se referă la procesul de achiziție desfășurat vara trecută, dar presupune că e vorba de același contract, or nu crede că o altă sumă, atât de mare, putea fi găsită în altă parte atât de repede.

Ala Nemerenco spune că nu știe cum au evoluat lucrurile pe acest segment după plecarea sa din funcție, dar Centrul Național Anticorupție a fost solicitat să facă o evaluare a procesului de achiziții și a tenderului la care a participat o singură companie, care a și fost declarată câștigătoare. Fosta ministră mai spune că, atunci când a venit în funcție, se făcuse deja un transfer de peste un milion de euro către firma câștigătoare. O comisie a ministerului a mers la ofertant pentru a vedea cum se asamblează autospecialele. „Concluzia a fost că foarte multe din dotări nu corespund standardelor. Condițiile în care sunt asamblate acele ambulanțe, de asemenea, nu corespund, existau mai multe obiecții. Compania promitea să schimbe unele echipamente care veneau din țări care nu aveau standarde foarte înalte la producerea lor”, a menționat Nemerenco.

„A fost un tender foarte suspect. Eu nu mi-am putut asuma această responsabilitate. Am încercat să clarific, dar asta e… Acum cred că se vor procura așa cum erau. Probabil afacerea doar a fost preluată sau poate a rămas la acei care au gestionat-o”, a spus Ala Nemerenco.

La începutul săptămânii, președintele Igor Dodon a anunțat că în următoarele luni în Republica Moldova vor fi livrate 168 de ambulanțe noi, care vor fi repartizate instituțiilor medicale din raioane. Autospecialele sunt procurate dintr-un credit BERD.

Distribuie

Lasă un răspuns