Telenești – între realizări și stagnări la capitolul servicii de gospodărie comunală

Un grup de primari din ţară sosiţi la Teleneşti pentru a prelua din experienţa de gestionare a gospodăriei comunale. Foto din arhiva “C”.

 

Telenești este unul dintre puținele orașe ale Republicii Moldova care nu se cufundă în beznă după miezul nopții. Localitatea se poate lăuda cu străzi iluminate în proporție de circa 95%. Telenești este întrecut la acest capitol de către alte două orașe Fălești (97%) și Orhei (100%), sunt concluziile platformei www.serviciicomunale.md care oferă acces la informații cantitative despre situația serviciilor de gospodărie comunală din țară din anul 2017, administrată de către experții Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT.

 

Oraș luminos, însă cu lămpi costisitoare

Cu toate că orașul Telenești este printre primele localități din țară cu o acoperire bună a iluminatului public stradal, doar 8,3% din corpurile de iluminat sunt eficiente energetic. Acest lucru presupune că iluminatul stradal consumă mai multă energie decât orașele care utilizează LED-urile. De exemplu, consumul de electricitate pentru serviciul de iluminare stradală per corp de iluminat în Telenești este de 259 (Kw/bec), pe când în Orhei se consumă 178 (Kw/bec) datorită faptului că 67 la sută din corpurile de iluminat sunt LED-uri.

 

Apeducte vechi și cu pierderi

În anul 2017, circa 72% de locuințe din Telenești au avut acces la serviciul de alimentare cu apă. Cei mai avantajați sunt locatarii apartamentelor care sunt conectați în proporție de 91 la sută. Doar 61% dintre casele individuale beneficiază de serviciul public de alimentare cu apă. Consumatorii achită 13.33 de lei per metru cub pentru apa potabilă care constituie un tarif mediu pe țară. Chiar dacă autoritățile înregistrează pierderi de 48% de apă până aceasta ajunge la consumator, în 2017 niciun apeduct nu a fost renovat.

Stație de epurare nouă

În 2017 a fost dată în exploatare o stație de epurare nouă și au fost construite 59% din lungimea totală a rețelei de evacuare a apelor uzate. Cu toate acestea, doar 1 din cele 4 probe de apă uzată prelevate trimestrial corespunde normativelor de evacuare a apelor uzate. Prin tariful la serviciul de canalizare pentru consumatorii casnici, operatorul reușește să-și acopere doar 58% din costurile operaționale pentru evacuarea și epurarea fiecărui m3 de apă.

 

Salubrizare și drumuri bune

Conform platformei, populația orașului Telenești are acces la serviciul public de salubrizare. Însă localitatea înregistrează cele mai mari costuri operaționale pentru evacuarea și depozitarea unui m3 de deșeuri -180 lei/m3, după Edineț. De asemenea, datele oferite de autoritățile publice locale indică că 83% dintre drumuri sunt în stare bună. De notat că Telenești este unul dintre puținele orașe care nu dispune de serviciul de transport rutier local de persoane.

Acest material informativ a fost realizat de către Asociația pentru Democrație Participativă cu finanțare din partea UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Responsabilitatea pentru conținutul materialului aparține autorului și nu reflectă neapărat poziția finanțatorilor.

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns