Tatăl şi fiul, ambii Mihail şi ambii preoți la Scorțeni

Biserica din Scorțeni, raionul Teleneşti, cu hramul ”Acoperământul Maicii Domnului”, e cunoscută în zonă pentru proiectul său arhitectonic neobișnuit – o semicatedrală precum rar întâlnești în Moldova, construită la sfârșitul sec. XIX, pentru care locuitorii satului au bătut ani de zile pragurile mai marilor de la Chișinău și Moscova,  s-o redeschidă. În prezent în acest locaș slujesc doi preoți: tatăl și fiul Ile, amândoi purtând numele Mihail.

 

”E o situație mai specială, să ai într-o parohie doi preoți – tatăl și fiul, care să poarte acelaşi prenume! Ambii s-au născut în ziua Sfinților Mihail și Gavriil. Sătenii şi clerul din raion îi stimează şi-i respectă ca exemple de probitate morală și creștină. Părintele Mihail-seniorul este confesorul tuturor preoților din protopopia Telenești”, ne spune Tamara Verejan, primara de Scorțeni.                  

Prin 1988 sătenii au reușit să-și redeschidă ușile semisoborului, iar  părintele Mihail Ile, originar dintr-un sat din raionul Nisporeni, trimis aici de către mitropolie, și-a depus toată energia pentru a renova acest locaș, dar și a apropia sătenii de valorile creștine.

”Deşi, pe parcursul anilor, am avut ocazie să revin la baștină, nu m-am mai îndurat să lepăd satul care m-a primit cu atâta dragoste. Și apoi, Scorţeni este baștina celor cinci copii ai mei”, ne spune preotul Mihail Ile-seniorul.

Părintele Mihail, care este sextagenar, are trei fii și două fiice. Doi dintre fii au ales calea slujirii Domnului – Mihail este preot, Vasile este diacon într-o parohie din capitală. Leonid, al treilea fiu, s-a făcut agricultor și muncește în sat.  

”Dacă crede cineva că misiunea unui preot se reduce doar la cunoașterea canoanelor și rânduielilor creștine, se înșeală. E o misiune de care trebuie să te pregătești încă din fragedă copilărie. Le-am spus copiilor mei: dacă simțiți că este în sufletul vostru chemarea de la Dumnezeu de a-L sluji – am să mă bucur pentru voi”, a menţionat părintele Mihail-seniorul.

Părintele Mihail-juniorul ne spune că atmosfera duhovnicească a satului l-a determinat să aleagă preoția:

”Satul Scorțeni a trăit cu speranța că va reveni la credință chiar și în timpurile cele mai crunte ale ateismului militant. Aici au păstrat totul:  biserica, odoa-rele, cărțile, până și casa parohială de până la 1940. Copilăria am petrecut-o fiind martor la slujbele din biserica noastră renovată de către credincioșii din sat. De altfel, între colegii mei suntem trei fii de preoţi care am absolvit teologia, dar deocamdată numai eu am fost hirotonisit preot. Am doi copii. Dacă ei îmi vor urma calea – de asemenea aș fi bucuros”, ne spune părintele Mihail-juniorul.

În imagine: Părintele Mihail-seniorul şi părintele Mihail-juniorul, cel bătrân şi cel tânăr, cum îi numesc sătenii între ei

 Ion Cernei  

Urmaţi-ne pe Facebook Ziarul Cuvântul unde găsiţi şi mai multe informaţii, comentarii, opinii.

                    

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns