Surprize așteptate și speranțe ratate la ședința CR Orhei

La ședința extraordinară a CR Orhei din vinerea trecută se preconizau surprize legate parțial de demisia  recentă a vicepreședintelui Sergiu Miron, dar și de o posibilă eliberare din funcție a lui Dorin Zghibarță, alt vicepreședinte al raionului reprezentant al PL, fapt care trebuia să ducă la destrămarea alianței ”Pro-Europa” creată acum trei ani din fracțiunile  PPEM, PD  și PL.  

Chestiuni care nu au întrunit numărul necesar de voturi

Fracțiunea PLDM din acest consiliu deja s-a destrămat, datorită cărui fapt numărul consilierilor PD de la 9 a ajuns la 14. Ex-peledemiștii desigur vor funcții. Toți așteptau deznodământul care părea inevitabil. În presa locală se vehiculau chiar și numele noilor demnitari. Pe de altă parte, liberalii s-au arătat hotărâți să nu cedeze, la ședință fiind prezent și parlamentarul PL Roman Boțan.

Totuși nu s-a ajuns până la eliberarea din funcție a lui D. Zghibarță. Consilierul Vasile Roman a solicitat scoaterea de pe rol a chestiunii respective din simplul motiv că aceasta nu a întrunit numărul necesar de voturi în procesul examinării în comisii. Totuși a fost nevoie de ceva timp, inclusiv și de un vot repetat fiindcă numărătorilor de voturi le ieșeau mai puține mâini ridicate. Până la urmă, cu 12 voturi ”pro” chestiunea a  fost scoasă de pe rol. Intenția privind eliberarea din funcție a lui Zghibarță a trezit nedumerirea consilierilor PCRM:

”Este o practică păguboasă de a elibera din funcție pe o persoană numai din motiv că nu-i din partidul care vă aranjează. Cel puțin din respect pentru munca omului poate era cazul să cereți să prezinte un raport de activitate și apoi să luați o decizie”,  a declarat Oleg Vasilcan, președintele fracțiunii respective.

Între proiectele de decizii respinse de consilieri a fost și demersul fracțiunii PSRM de a condamna deciziile unor primării de unire cu România. De asemenea nu a întrunit numărul necesar de voturi proiectul de decizie ”Cu privire la aprobarea planului de activități cultural-artistice, sportive din raion în 2018, anul Unirii”, situație oarecum nefirească pentru această autoritate.

 

Cândva chiar PD-știi erau contra funcției de vicepreședinte pentru investiții 

Până la urmă, la funcția de vicepreşedinte responsabil de economie și investiţii nu a fost nominalizat nici un candidat. Chiar nici după o pauză de consultații de circa o jumătate de oră, solicitată de fracţiunea PD. Dar cel mai curios e că în iulie 2011 democrații, ajunși în opoziție, au militat pentru eliminarea funcției respective din organigrama Consiliului, considerând-o de prisos. Amintim că atunci democrații, folosindu-se de un moment favorabil, l-au demis pe vicepreședintele Sergiu Muravschi, iar peste jumătate de an judecata l-a restabilit în funcție pe S.Muravschi pe motiv că chestiunea respectivă nu fusese discutată la ședința comisiei de specialitate.

Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns